Βενεζουέλα: Άνοιγμα Μαδούρο προς την αντιπολίτευση

Βενεζουέλα: Άνοιγμα Μαδούρο προς την αντιπολίτευση

Αποφυλάκισε τον Φρέντι Γκεβάρα, ενώ άρχισαν συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών και αντιπάλων τους στο Μεξικό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίστηκε, την Κυριακή, ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Φρέντι Γκεβάρα, σε μια κυβερνητική χειρονομία καλής θελήσεως για την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών με την αντιπολίτευση, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικού. 

Ο Γκεβάρα, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος επί ένα μήνα, είχε συλληφθεί στις 12 Ιουλίου, με κινηματογραφικό τρόπο, όταν μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τον άρπαξαν από το αυτοκίνητό του σε λεωφόρο του Καράκας. Οπως ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, η κυβέρνηση Μαδούρο τον κρατούσε σε πλήρη απομόνωση μέχρι πρόσφατα, ενώ δεν του είχαν κοινοποιηθεί οι όροι της αποφυλάκισής του. Πάντως, πηγές που έχουν καλή γνώση του ζητήματος ανέφεραν ότι ο Γκεβάρα θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν νέο γύρο συνομιλιών στην Πόλη του Μεξικού, αναζητώντας λύσεις για την οξεία πολιτική και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Στις συνομιλίες συμμετέχουν, για πρώτη φορά, και εκπρόσωποι ξένων κρατών, όπως η Ολλανδία, η Ρωσία, η Βολιβία, η Τουρκία και η Νορβηγία, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνται οι συνομιλίες.

Μεταξύ των αιτημάτων της αντιπολίτευσης είναι η διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, η απρόσκοπτη εισαγωγή στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας και εμβολίων κατά της COVID και η απελευθέρωση δεκάδων κρατουμένων-μελών της, που θεωρεί «πολιτικούς κρατούμενους». Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μαδούρο απαιτεί την άμεση άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. σε οργανισμούς και πρόσωπα, τα οποία θεωρεί υπεύθυνα για την οικονομική κρίση. 

Στροφή 180 μοιρών

Η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών για την αντιπολίτευση, η οποία παλαιότερα κατηγορούσε τον Μαδούρο ότι με τέτοια τεχνάσματα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποκλιμακώσει τις διεθνείς πιέσεις. 

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα αξιολογηθούν εκ νέου μόνον εφόσον υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή