Αφγανιστάν: Ο στρατός των ΗΠΑ έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής πάνω από 3.200 Αμερικανούς

Αφγανιστάν: Ο στρατός των ΗΠΑ έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής πάνω από 3.200 Αμερικανούς

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις και μεταφέρονται στις ΗΠΑ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας, ενώ το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πράις δήλωσε επίσης ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζον Μπας θα κατευθυνόταν στην Καμπούλ για να βοηθήσει στην αποχώρηση.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

«Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», τόνισε ο Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή