ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Απέτυχαν οι ολλανδικές προσπάθειες εκκένωσης λόγω του χάους στο αεροδρόμιο

Το χάος έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέστησε αδύνατο να φτάσουν στο αεροπλάνο οι άνθρωποι που έπρεπε να επιβιβαστούν σ' αυτό

Αφγανιστάν: Απέτυχαν οι ολλανδικές προσπάθειες εκκένωσης λόγω του χάους στο αεροδρόμιο

Οι ολλανδικές προσπάθειες για την απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν ήταν χθες, Τρίτη, ανεπιτυχείς, καθώς το χάος που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατέστησε αδύνατο να φτάσουν στο αεροπλάνο οι άνθρωποι που έπρεπε να επιβιβαστούν σ’ αυτό, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ.

Η Ολλανδία επιδιώκει να βγάλει από το Αφγανιστάν μέχρι 1.000 ντόπιους εργαζόμενους στην πρεσβεία της, μεταφραστές και τις οικογένειές τους.

Ωστόσο το στρατιωτικό αεροπλάνο, που έστειλαν οι Ολλανδοί μαζί με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, αναχώρησε χθες το βράδυ από την Καμπούλ χωρίς επιβάτες με προορισμό την Ολλανδία, δήλωσε η υπουργός.

«Είναι φρικτό. Πολλοί ήταν εκεί στις πύλες του αεροδρομίου με τις οικογένειές τους», πρόσθεσε η Κάαγκ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που φρουρούν το αεροδρόμιο, δεν επέτρεψαν να περάσουν τις πύλες του Αφγανοί, ακόμη κι αν είχαν τα σωστά διαπιστευτήρια, και το αεροπλάνο παρέμεινε προσγειωμένο στην Καμπούλ μόνο για περίπου μισή ώρα, εξήγησε η Κάαγκ.

«Ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί την Τετάρτη (σήμερα). Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε ότι θα απομακρύνουμε από εκεί αυτούς που θέλουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters