ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Φωτιά στην Κυανή Ακτή: Δύο νεκροί σε σπίτι που κάηκε ολοσχερώς

1.200 πυροσβέστες μάχονται, για τρίτη ημέρα, σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες

Γαλλία – Φωτιά στην Κυανή Ακτή: Δύο νεκροί σε σπίτι που κάηκε ολοσχερώς

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά που μαίνεται στους λόφους πίσω από το παραλιακό θέρετρο Σεν Τροπέ, στην Κυανή Ακτή.

Μεταξύ των δύο θυμάτων «υπάρχει τουλάχιστον ένας άνδρας», δήλωσε ο νομάρχης Εβάνς Ρισάρ, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα επιχειρήσεων στη Λικ (νότια).

Έρευνα έχει ξεκινήσει μετά τον εντοπισμό ενός πλήρως απανθρακωμένου πτώματος στο Γκριμό, ένα χωριό στην οροσειρά Μορ.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε πως οι νεκροί είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα», διευκρίνισε ο εισαγγελέας Πατρίς Καμπερού.

«Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά», πρόσθεσε.

Είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι περισσότεροι εμφάνισαν προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη του φετινού καλοκαιριού στη Γαλλία σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή, 1.200 πυροσβέστες μάχονται, για τρίτη ημέρα, σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες, 

«Η πυρκαγιά δεν προχώρησε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φρανκ Γκρασιανό από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λικ. Από πλευράς της, η νομαρχία κάλεσε τους τουρίστες και τους κατοίκους σε «μέγιστη επαγρύπνηση».

Διαβάστε επίσης⇒ Δύο κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας στη Γερμανία

Η φωτιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα σε σημείο κοντά σε αυτοκινητόδρομο, κατέκαψε 63.750 στρέμματα σε αυτή την περιοχή που είναι γνωστή για τα δάση από βελανιδιές και τους αμπελώνες της, σύμφωνα με τον τελευταίο σημερινό απολογισμό των πυροσβεστών.

Μάλιστα, κατέστησε αναγκαία την εκκένωση σπιτιών και την απομάκρυνση από την περιοχή περίπου 7.000 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί τουρίστες σε κατασκηνώσεις, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι άνθρωποι αυτοί κοιμήθηκαν σε περίπου δεκαπέντε δομές φιλοξενίας κατά μήκος της ακτής.

Δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στον τόπο διακοπών τους, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις αποκατάστασης του ηλεκτρικού και του τηλεφωνικού δικτύου. Ωστόσο εννέα δρόμοι του διαμερίσματος παραμένουν αποκλεισμένοι.

Οι ζημιές στο περιβάλλον είναι σημαντικές: «Ο προστατευόμενος βιότοπος της πεδιάδας του Μορ καταστράφηκε κατά το ήμισυ”», δήλωσε στο AFP η Κονσά Αζερό, αναπληρώτρια διευθύντρια του γαλλικού Γραφείου Βιοποικιλότητας.

«Είναι ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα σε αυτόν τον πλούτο σε όρους βιοποικιλότητας που βρισκόταν σε αυτούς τους τόπους, κυρίως ένα εξαιρετικά σπάνια και απειλούμενο είδος χελώνας», της χελώνας του Χέρμαν, υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Μόντε Κάρλο η υφυπουργός Βιοποικιλότητας Μπερανζέρ Αμπά.

Μια άλλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε τουριστική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στην Μπομ-ντε-Βενίζ.

Στην περιοχή υπήρξε αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας λόγω των ισχυρών ανέμων, με επιπλέον 400 στρέμματα να γίνονται γρήγορα στάχτη. Συνολικά έχουν καεί 2.400 στρέμματα, μεταξύ των οποίων αμπελώνες και ελαιώνες.

Δυτικότερα, πυρκαγιές κατέκαψαν περίπου 900 στρέμματα βλάστησης χθες. Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν κοντά στην Μπιζανέτ και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Τελευταίες ειδήσεις