Βολές κατά του Ερντογάν για το Αφγανιστάν

Βολές κατά του Ερντογάν για το Αφγανιστάν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φήμη για μυστική συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη διαχείριση των Αφγανών προσφύγων διέψευσε κατηγορηματικά η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα. «Ολες οι εικασίες περί συμφωνίας ή μη συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών σχετικά με τους Αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι εντελώς αβάσιμες», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το μεσημέρι η πρεσβεία, σε σύντομη δήλωσή της που ανήρτησε στο Twitter.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στην τελευταία τους συνάντηση στις 14 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών τους σχέσεων, καθώς και των περιφερειακών εξελίξεων. Σύμφωνα με πηγές, η ατζέντα τους συμπεριέλαβε και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς και την προθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει την προστασία και τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από την κυβέρνηση να μη συνάψει καμία συμφωνία με τη Δύση, που θα έφερνε περισσότερους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. «Υπάρχει απόσταση 2.940 χιλιομέτρων μεταξύ Τουρκίας και Αφγανιστάν – γιατί η κυβέρνηση μιλάει με τους Ταλιμπάν και όχι με το Ιράν;» ανέφερε χθες ο Τούρκος πολιτικός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της ηγέτιδος του τουρκικού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ζήτησε την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. 

Τα μηνύματα των δύο πολιτικών ακολούθησε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος χθες το βράδυ, κατά την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή