ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα εμβολιασμένων

Με αναλογία μία στις πέντε λοιμώξεις σε έξι αμερικανικές πολιτείες

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα εμβολιασμένων

Πριν από λίγους μήνες οι Αμερικανοί σήκωσαν το μανίκι, ελπίζοντας, όπως άλλωστε δεσμεύονταν οι υγειονομικοί φορείς, ότι το εμβόλιο θα εξάλειφε τις πιθανότητες λοίμωξης, βαριάς νόσου ή θανάτου από COVID. Η μετάλλαξη «Δέλτα» ανέτρεψε αυτές τις παραδοχές. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επέλασή της στις ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι η αρχική βεβαιότητα των Αρχών ήταν ανυπόστατη. 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το όριο συναγερμού η θετικότητα των τεστ σε νησιά – Μεγάλη «πίεση» στην Κρήτη

Ειδικότερα, επιδημιολογικά δεδομένα που αναλύθηκαν από τους New York Times μαρτυρούν ότι, σε έξι πολιτείες, η μία στις πέντε νέες λοιμώξεις αφορά άτομα πλήρως εμβολιασμένα. Ταυτόχρονα, στην ίδια ομάδα έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και δυστυχώς οι θάνατοι. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα αρχίσει την 20ή Σεπτεμβρίου τη χορήγηση ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης σε όλους τους Αμερικανούς, ακόμα και σε όσους έκαναν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ακόμα και τώρα, όμως, παρά τους περιορισμούς των εμβολίων και τις ιδιαιτερότητες της «Δέλτα», οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι παραμένει η «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Για άλλη μία φορά, χθες, οι ημερήσιοι θάνατοι στις ΗΠΑ έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό (1.000). Τα νοσοκομεία, ταυτόχρονα, κατακλύζονται από νέους ασθενείς και σε πολλές πολιτείες δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη ένα ανησυχητικό επιδημιολογικό στοιχείο είναι η σταθερή αύξηση των παιδιών που νοσούν σοβαρά με COVID. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 121.000 νέα κρούσματα σε παιδιά, αριθμός 14 φορές υψηλότερος από αυτόν της εβδομάδας που τελείωσε στις 24 Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα σε παιδιά αποτελούσαν το 18% του συνόλου των λοιμώξεων στις ΗΠΑ, ενώ καθ’ όλη την πανδημία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 14%. Ηδη χιλιάδες παιδιά έχουν τεθεί σε καραντίνα πριν καν ανοίξουν τα σχολεία και αρχίσει η σχολική χρονιά, που προβλέπεται ότι θα είναι –και φέτος– ιδιαίτερα δύσκολη. 

Μήνυμα του Πάπα

Την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού πρόβαλε χθες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ad Council, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Μιλώντας στα ισπανικά και με αγγλικούς υπότιτλους ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «πράξη αγάπης» και ηθική υποχρέωση όλων. «Με τη Θεία Χάρη και την εργασία πολλών, σήμερα διαθέτουμε εμβόλια που μας προστατεύουν από την COVID-19. Γεννούν ελπίδα για το τέλος της πανδημίας, όμως μόνο εφόσον έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτά και συνεργαστούμε», εξηγεί και συνεχίζει τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι ένας απλός, αλλά σημαντικός τρόπος να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους». Πολλοί αρνητές των εμβολίων, αξίζει να σημειωθεί, επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν. 

To Βατικανό εξαρχής είχε αναγνωρίσει τον εμβολιασμό ως ηθικά αποδεκτό, ζητώντας από τους ευσεβείς ρωμαιοκαθολικούς να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους. 

Νέα μέθοδος

Τέλος, επιστήμονες του ισραηλινού Επιστημονικού Ινστιτούτου Βάιζμαν, του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μέθοδο αποτροπής της εισόδου του κορωνοϊού στα κύτταρα, η οποία ωστόσο δεν στηρίζεται στην πρωτεϊνική ακίδα που διαρκώς μεταλλάσσεται καθιστώντας αναποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, αλλά στη φραγή των κυτταρικών σημείων εισόδου του ιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεραπεία δεν θα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, όπως αναφέρουν στο Nature Microbiology.