Αφγανιστάν: Ο Καναδάς ετοιμάζεται να ξαναρχίσει πτήσεις προς και από την Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο Καναδάς ετοιμάζεται να ξαναρχίσει πτήσεις προς και από την Καμπούλ

Η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων έφθασαν στην Καμπούλ για να συντονίσουν την επιχείρηση εκκένωσης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γιγαντιαία καναδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα κάνουν πτήσεις προς και από την Καμπούλ για να μεταφέρουν στον Καναδά πολίτες της χώρας, μόνιμους κατοίκους και Αφγανούς, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Τα Globemasters» (σ.σ. μεγάλα μεταγωγικά που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, η βασιλική πολεμική αεροπορία του Καναδά διαθέτει πέντε) «αναδιαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για να μεταφέρουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων με τον πιο ασφαλή τρόπο», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων έφθασαν στην Καμπούλ για να συντονίσουν την επιχείρηση εκκένωσης σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

Για όσο «το αεροδρόμιο τελεί υπό αμερικανικό και διεθνή έλεγχο» ο Καναδάς θα είναι σε θέση να στέλνει «στρατιωτικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν κόσμο εκτός» του Αφγανιστάν, είπε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εφιστώντας όμως την προσοχή ότι θα υπάρξουν «τεράστιες δυσκολίες» στην προσπάθεια «να απομακρυνθούν όλοι».

«Η πρόκληση δεν είναι η χωρητικότητα των καναδικών αεροσκαφών και αυτών των εταίρων μας», αλλά «οι τεράστια δυσκολία που έχει ο κόσμος να πάει στο αεροδρόμιο, διότι οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εμποδίζουν την πρόσβαση», εξήγησε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επέμεινε στο ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για «να μεταφερθεί στον Καναδά ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός» ανθρώπων από την Καμπούλ.

Τα δύο καναδικά μεταγωγικά θα συνεχίσουν τις πτήσεις για «όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας», πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποδεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες στο πλαίσιο νέου ειδικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή