Διαδηλώσεις και σε δρόμους της Καμπούλ

Διαδηλώσεις και σε δρόμους της Καμπούλ

Διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων κατά των Ταλιμπάν – Βίαια επεισόδια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι Αφγανοί θα καλούνταν χθες να αναστείλουν για μια μέρα τις διενέξεις τους και να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, την εθνική γιορτή για τη χειραφέτησή τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1919. Στην πραγματικότητα συνέβη το εντελώς αντίθετο. Τέσσερις μέρες μετά την άλωση της Καμπούλ, η εθνική επέτειος στάθηκε αφορμή για να διευρυνθεί το μέτωπο των αντιδράσεων εναντίον της ασταθούς και άμορφης ακόμη εξουσίας των Ταλιμπάν.

«Σήμερα γιορτάζουμε την ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, χάρη στην αντίσταση που προβάλαμε με τον ιερό πόλεμο, αναγκάσαμε μια άλλη αλαζονική δύναμη του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αποτύχει και να εγκαταλείψει το έδαφος του Αφγανιστάν», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του ισλαμικού κινήματος.

Ταυτότητα η σημαία

Την ίδια ώρα, οι διαδηλώσεις εναντίον του Εμιράτου, που ξεκίνησαν την Τετάρτη από την Τζαλαλαμπάντ, επεκτείνονταν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ. «Η σημαία μας, η ταυτότητά μας», κραύγαζαν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ανεμίζοντας την τρίχρωμη εθνική σημαία στη θέση της λευκής σημαίας του Εμιράτου. Στην Ασανταμπάντ αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανάλογης διαδήλωσης, αν και δεν ήταν σαφές αν ποδοπατήθηκαν ή πυροβολήθηκαν από Ταλιμπάν.

Οργάνωση αντίστασης

Στο χθεσινό της φύλλο, η Washington Post φιλοξενούσε άρθρο του Αχμάντ Μασούντ, γιου του ιστορικού ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία εκδίωξε τους Ταλιμπάν από την Καμπούλ το 2001. «Γράφω σήμερα από την κοιλάδα Παντσίρ (βόρεια της Καμπούλ), έτοιμος να ακολουθήσω τον δρόμο του πατέρα μου με τους μαχητές μουτζαχεντίν που είναι έτοιμοι για μία ακόμη φορά να επιτεθούν στους Ταλιμπάν», αναφέρει ο Μασούντ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ηγέτες του προηγούμενου καθεστώτος που έχουν συγκεντρωθεί στη δυσπρόσιτη κοιλάδα ζήτησαν βοήθεια από τους Αμερικανούς για να οργανώσουν ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ταλιμπάν.

Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του ABC, ο Τζο Μπάιντεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η παραμονή ενός αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και πέραν της 31ης Αυγούστου, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε η ασφαλής εκκένωση των Αμερικανών που βρίσκονται στη χώρα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, προσέθεσε δε ότι το ισλαμικό κίνημα διέρχεται «υπαρξιακή κρίση», καθώς οι ηγέτες του πρέπει να αποφασίσουν «αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμη κυβέρνηση». 

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι χαοτικές σκηνές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες πανικόβλητοι Αφγανοί αναζητούν τρόπο διαφυγής από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Οπως επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν και δεν έγινε σαφές αν επρόκειτο για ατυχήματα ή θύματα πυροβολισμών. Η Ρωσία προσφέρθηκε χθες να διαθέσει αεροπλάνα για τη μεταφορά Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν για άλλη χώρα. Αίσθηση προκαλεί βίντεο που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζει ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται στα χέρια Αμερικανού στρατιώτη, πάνω από τον εξωτερικό τοίχο, στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή