ΗΠΑ: Οι υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο για την επικράτηση των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Οι υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο για την επικράτηση των Ταλιμπάν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νυν και πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών το καλοκαίρι έδιναν μια ολοένα και πιο ζοφερή εικόνα της προοπτικής επέλασης των Ταλιμπάν και προειδοποιούσαν για ταχεία κατάρρευση του αφγανικού στρατού, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωνε ότι είναι απίθανο να συμβεί τόσο γρήγορα. Τον Ιούλιο, πολλές αναφορές αμφισβητούσαν το αν οι αφγανικές δυνάμεις θα προέβαλαν αντίσταση. Οι προειδοποιήσεις των υπηρεσιών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι επιτελικοί του στρατού φάνηκαν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Μια έκθεση τον Ιούλιο παρουσίαζε τους αυξανόμενους κινδύνους, σημειώνοντας ότι η αφγανική κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη. Η ανάλυση που δόθηκε στο Κογκρέσο, κατέληξε στο ότι οι Ταλιμπάν είχαν διδαχθεί από την κατάληψη της χώρας στη δεκαετία του 1990. Αυτή τη φορά, θα εξασφάλιζαν πρώτα τα περάσματα στα σύνορα, τη διοίκηση των επαρχιών και θα καταλάμβαναν τμήματα του βορρά πριν στραφούν στην Καμπούλ.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αποφάσεις ελήφθησαν πολύ πριν από τον Ιούλιο, όταν η εντύπωση μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ότι η αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει για δύο χρόνια, δίνοντας άφθονο χρόνο για μια ομαλή έξοδο. Στις 27 Απριλίου, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση μη ουσιώδους προσωπικού από την πρεσβεία στην Καμπούλ, η εκτίμηση ήταν ότι η επέλαση των Ταλιμπάν ήταν τουλάχιστον 18 μήνες μακριά. Μια εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, η ανάλυση των υπηρεσιών έλεγε ότι η επέλαση των Ταλιμπάν μπορούσε να αποφευχθεί. Στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του «εκπονούσε σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο» στο Αφγανιστάν, αλλά η κατάσταση «εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε». Οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προβλέψει εδώ και καιρό μια τελική νίκη των Ταλιμπάν, αλλά ενώ έθεταν ερωτήματα σχετικά με τη βούληση των αφγανικών δυνάμεων να πολεμήσουν χωρίς τους Αμερικανούς, δεν προέβλεπαν μια κατάρρευση εντός εβδομάδων. Οι προβλέψεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει τουλάχιστον ένα χρόνο βασίστηκαν στην υπόθεση ότι ο αφγανικός στρατός θα έδινε μάχη. Ο κύριος λόγος της ήττας των Αμερικανών ήταν η αδυναμία δημιουργίας μιας δύναμης ασφαλείας που θα μπορούσε να σταθεί μόνη της, κάτι που επιδεινώθηκε από την αποτυχία της Ουάσιγκτον να ακούσει όσους ήγειραν ερωτήματα για τον αφγανικό στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή