Εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Εμιράτων

Εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Εμιράτων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδο στις σχέσεις τους φαίνεται πως έχουν σημειώσει οι παραδοσιακά αντίπαλες χώρες Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει το βράδυ της Τετάρτης πως τα ΗΑΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο σημαντικών επενδύσεων στη χώρα. Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από συνάντηση με τον ανώτερο διπλωματικό αξιωματούχο των ΗΑΕ, σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, με τον οποίο ο Ερντογάν συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αγκυρα για να συζητήσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. «Στη συνάντησή μας συζητήσαμε τι είδους επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν και σε ποιους τομείς», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια της Αγκυρας να βελτιώσει τους δεσμούς της χώρας με τις αραβικές δυνάμεις.

Οι δύο χώρες, οι οποίες υποστήριξαν αντίθετες πλευρές στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης, είχαν μέχρι πρότινος αρκετά τεταμένες σχέσεις. Πριν από ένα έτος, η Αγκυρα κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως οι επεμβάσεις τους στη Λιβύη και στην Υεμένη φέρνουν το χάος στη Μέση Ανατολή, ενώ υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση από τα Εμιράτα για τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Επειτα από τη συνάντηση, ο Ερντογάν συμπλήρωσε πως φιλοδοξεί να συνομιλήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ελπίζει σε στενότερους οικονομικούς δεσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ξενοδοχείο στα ΗΑΕ βρισκόταν, μέχρι προσφάτως, και ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος προχώρησε προ μερικών εβδομάδων σε σειρά αποκαλύψεων που εμπλέκουν δεκάδες στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή