Θύμα σκευωρίας ισραηλινών υπηρεσιών;

Θύμα σκευωρίας ισραηλινών υπηρεσιών;

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατηγορία που βαρύνει τον 38χρονο Μοχάμεντ ελ Χαλαμπί, επικεφαλής της ΜΚΟ World Vision στη Γάζα, μπορεί να τον στείλει φυλακή επί δεκαετίες. Το 2016 κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι υπεξαιρούσε χρήματα από το ταμείο της οργάνωσης, που προοριζόταν για τους εξαθλιωμένους Παλαιστινίους και χρηματοδοτούσε τις πολεμικές επιχειρήσεις της Χαμάς. Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς συνελήφθη καθώς περνούσε από το φυλάκιο Ερέζ ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ και κανείς δεν ξανάκουσε τίποτα για την τύχη του. Στις 4 Αυγούστου 2016, η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, έκανε μια απροσδόκητη αναγγελία: Oτι ο Χαλαμπί «ομολόγησε» πως την τελευταία επταετία διοχέτευε 7,2 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προς τα ταμεία της Χαμάς. 

Την ευκαιρία της σύλληψης άδραξε και ο τότε πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος στο κανάλι του στο YouTube αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη υπεξαίρεση, τονίζοντας: «Η Χαμάς έκλεψε την αναγκαία βοήθεια από τα παιδιά της Παλαιστίνης για να σκοτώσει τα δικά μας παιδιά».
Σιγά σιγά, όμως, η υπόθεση εναντίον του Χαλαμπί άρχισε να αποδομείται. Οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονταν ότι ως «μυστικός πράκτορας της Χαμάς εισχώρησε στη World Vision και τρομοκρατώντας τους συναδέλφους του τους εξανάγκασε στη σιωπή». Εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε ότι πρόκειται για εξαιρετικά αγαπητό οικογενειάρχη, υποστηρικτικό προς τους συναδέλφους του, πολιτικά αντίθετο της Χαμάς, με μοναδικό μέλημα τη βοήθεια στους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους. Επίσης, εξονυχιστικός οικονομικός έλεγχος στα βιβλία της οργάνωσης, από τις διεθνούς φήμης ελεγκτικές εταιρείες Deloitte και DLA Piper, δεν αποκάλυψε την παραμικρή παρατυπία.

Ο Χαλαμπί παραμένει φυλακισμένος πέντε χρόνια και δύο μήνες και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη πολλών δεκαετιών, εξαιτίας «απόρρητων στοιχείων», που δεν έχουν δικαίωμα να δουν ούτε καν οι δικηγόροι του. H ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε, κεκλεισμένων των θυρών τον Ιούλιο, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί σε τρεις μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή