Νομικοί περιορισμοί για τις αμβλώσεις στο Τέξας

Νομικοί περιορισμοί για τις αμβλώσεις στο Τέξας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικύρωση αμφιλεγόμενου νόμου του Τέξας προχώρησε, την Τετάρτη, το 5ο Εφετείο Περιφέρειας των ΗΠΑ, απαγορεύοντας τη διαδικασία ρουτίνας για αμβλώσεις κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης στο δεύτερο τρίμηνο. Η πλειοψηφία των 17 δικαστών του νομοθετικού σώματος τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας που ψηφίστηκε στο Τέξας το 2017, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που είχε αποφασίσει τον αναίρεσή της. Πλέον, η νομοθεσία θα εμποδίζει τους γιατρούς από το να εφαρμόζουν την κλασική μέθοδο διαστολής και εκκένωσης που χρησιμοποιεί λαβίδες για να αφαιρέσει το έμβρυο, δίχως τη χρήση ένεσης ή αναρρόφησης. Οι ομάδες ακτιβιστών υπέρ της ελευθερίας και του δικαιώματος της επιλογής των αμβλώσεων ισχυρίζονται πως η απόφαση απαγορεύει την πλέον ασφαλέστερη μέθοδο τερματισμού εγκυμοσύνης για τις γυναίκες που βρίσκονται στο δεύτερο τρίμηνο κύησης. Βάσει του νόμου, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε μια επιπλέον διαδικασία στο σώμα των εγκύων, για να διασφαλίσουν ότι το έμβρυο είναι νεκρό πριν από την απομάκρυνσή του. 

Θεωρείται κακούργημα

Οι δικαστές που ψήφισαν υπέρ του τεξανού νόμου δήλωσαν πως, κατά τη γνώμη τους, η πρακτική εγγυάται την ασφάλεια των γυναικών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση, τηρώντας παράλληλα τους νέους νομοθετικούς και ηθικούς κανονισμούς της πολιτείας. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους δικαστές που καταψήφισαν τον νόμο δήλωσε ότι «υπό το πρόσχημα ενός προστατευτικού νόμου, η απόφαση μετατρέπει πλέον σε κακούργημα την εκτέλεση της πιο κοινής και ασφαλούς διαδικασίας άμβλωσης, που χρησιμοποιείται από αμέτρητες γυναίκες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου».

Με τη σειρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων άσκησε σφοδρή κριτική στους δικαστές του εφετείου. «Το Τέξας προσπαθεί διαρκώς να αποτρέψει τις αμβλώσεις και είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ένα νόμο που αναιρεί τόσο ξεκάθαρα το νομικό προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο νόμος, ο οποίος σε πρώτη φάση συντάχθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς προ τετραετίας, καταρρίφθηκε αρχικά από μια ομάδα τριών δικαστών, με τη γνώμη του δικαστηρίου να αποκαλεί το εν λόγω νομοσχέδιο μια «αδικαιολόγητη επιβάρυνση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος μιας γυναίκας να τερματίσει μια εγκυμοσύνη». Η απόφαση της Τετάρτης αναιρεί πλήρως την προηγούμενη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ομοσπονδιακό αμερικανικό δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση της άμβλωσης μέσω διαστολής και εκκένωσης. Ηδη, αρκετές ακόμη πολιτείες λαμβάνουν μέτρα για να ακολουθήσουν το Τέξας και να θέσουν εκτός νόμου τη διαδικασία.

Η δικαστική απόφαση έρχεται τρεις μήνες αφότου ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, υπέγραψε ξεχωριστό νομοσχέδιο που απαγορεύει πλήρως κάθε άμβλωση από την έκτη εβδομάδα κύησης και έπειτα – προτού αρκετές γυναίκες συνειδητοποιήσουν καν ότι είναι έγκυοι. Αρκετές ομάδες ακτιβιστών έχουν ήδη καταθέσει μήνυση για να αποκλείσουν το μέτρο πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή