«Προδίδουν τα παιδιά τους στο κλιματικό»

«Προδίδουν τα παιδιά τους στο κλιματικό»

Δριμύ «κατηγορώ» απευθύνουν, σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα New York Times, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και τρεις ακόμη νεαροί ακτιβιστές για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δριμύ «κατηγορώ» απευθύνουν, σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα New York Times, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και τρεις ακόμη νεαροί ακτιβιστές για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Οι αρθρογράφοι, από τη Σουηδία, το Μπανγκλαντές, την Κένυα και το Μεξικό, καταγγέλλουν ότι η ολιγωρία των κυβερνώντων έχει καταστήσει την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη απειλή για τη νέα γενιά.

Τα παιδιά, υποστηρίζουν οι νεαροί αρθρογράφοι, είναι πιο ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις μεταδοτικές ασθένειες και σε άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αποκαλύπτει και η UNICEF σε έρευνά της, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σχεδόν το ήμισυ των 2,2 δισεκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο βρίσκεται ήδη σε «ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο» από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τη ρύπανση, αναφέρει η έκθεση του οργανισμού. Παρότι όλα τα παιδιά του πλανήτη απειλούνται από καύσωνες, πλημμύρες, κυκλώνες, ασθένειες, ξηρασία και ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σήμερα σε 33 χώρες, όπου κινδυνεύουν από τρεις ή και τέσσερις τέτοιες κλιματικές ή ανθρωπογενείς απειλές ταυτόχρονα. Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Ινδία, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, νότια της Σαχάρας.

Η έκθεση βασίστηκε σε ανάλυση χαρτών υψηλής ευκρίνειας των κλιματικών και περιβαλλοντικών απειλών, που συνδυάστηκαν με στοιχεία παιδικής θνησιμότητας. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης το βιοτικό επίπεδο σε κάθε γεωγραφική ζώνη, καθώς και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. «Η έκθεση δείχνει στην ουσία τις πιθανότητες ενός παιδιού να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή», λέει ο Νικ Ρις, ένας από τους συντάκτες της μελέτης της UNICEF. 

Το πόρισμα της μελέτης παρουσιάστηκε στην τρίτη επέτειο της πρώτης σχολικής απεργίας για το κλίμα από την τότε μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, δίνοντας το έναυσμα για κίνημα παγκόσμιας εμβέλειας. 

«Οι δέκα χώρες που θα πληγούν πρώτες και πιο σκληρά από την κλιματική αλλαγή ευθύνονται για ποσοστό μόλις 0,5% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων», τονίζει ο Ρις. Η έκθεση δείχνει ότι 920 εκατομμύρια παιδιά στερούνται πόσιμου νερού, ενώ 820 εκατομμύρια απειλούνται από ακραίους καύσωνες και 600 εκατομμύρια κινδυνεύουν από παρασιτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός. Τέτοιες ασθένειες αναμένεται να ευδοκιμήσουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή