ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: «Δεν περίμενα πως θα άφηνα τη χώρα μου» – Απόγνωση και αβεβαιότητα μετά την εκκένωση

Μια Αφγανή που κατάφερε να φύγει από τη χώρα με την οικογένειά της, μιλά στο πρακτορείο Reuters

Αφγανιστάν: «Δεν περίμενα πως θα άφηνα τη χώρα μου» – Απόγνωση και αβεβαιότητα μετά την εκκένωση

Οι Αφγανοί που κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα τους αυτή την εβδομάδα μίλησαν στο πρακτορείο Reuters για την απόγνωση που αισθάνονται καθώς άφησαν πίσω τους αγαπημένους τους ανθρώπους, ενώ κάνουν λόγο για αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον τους.

Η γρήγορη επικράτηση των Ταλιμπάν οδήγησε σε ένα μαζικό κύμα εκκενώσεων τόσο από Αφγανούς όσο και από ξένους εν μέσω φόβων για αντίποινα και για μια σκληρή επιβολή του ισλαμικού νόμου.

⇒ Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Ήταν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψω τη χώρα μου», ανέφερε στο Reuters μια γυναίκα στη Ντόχα του Κατάρ. «Αγαπώ τη χώρα μου».

Εξήγησε επίσης ότι πριν τους Ταλιμπάν, δεν περίμενε πως θα έφευγε ποτέ από το Αφγανιστάν.

Η γυναίκα ανέφερε πως έφυγε από τη χώρα με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι οδοντίατρος, και με τα τρία παιδιά τους, καθώς φοβόνταν πως το έργο τους σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις θα τους έκανε στόχο των Ταλιμπάν.

Περιέγραψε μάλιστα τραυματικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση.

Όπως αφηγείται η ίδια, κάποια στιγμή, όταν το πλήθος προσπάθησε να μπει στο αεροδρόμιο, ένας άνδρας που στεκόταν δίπλα της, δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι από «στρατιωτικούς». Το Reuters ωστόσο δεν κατάφερε να διασταυρώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

«Ήταν σοκαριστικό και δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω».

Η γυναίκα αυτή είναι μια από τους εκατοντάδες ανθρώπους που κατάφεραν να εκκενώσουν και τώρα φιλοξενούνται προσωρινά σε οικιστικό συγκρότημα στη Ντόχα. 

Η κυβέρνηση του Κατάρ φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους που κατάφεραν να εκκενώσουν μέχρι να μπορέσουν να μεταβούν σε μια τρίτη χώρα.

Πηγή: Reuters