Ταλιμπάν: Εκτοξεύουν απειλές στη Δύση, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως fake news

Ταλιμπάν: Εκτοξεύουν απειλές στη Δύση, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως fake news

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θέλουν να παρατείνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης, η απάντηση είναι “όχι”. Αλλιώς θα υπάρξουν “συνέπειες”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «συνέπειες» απειλούν οι Ταλιμπάν αν παραταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης. «Είναι κόκκινη γράμμη» τόνισε σε συνέντευξή του στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, και πρόσθεσε πως «ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οπότε αν τις παρατείνουν, παρατείνουν και την παραμονή τους στο Αφγανιστάν, ενώ δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό».

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θέλουν να παρατείνουν τις επιχειρήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Αλλιώς θα υπάρξουν “συνέπειες”» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, εξηγώντας πως «θα δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ενδεχόμενη παράταση της παραμονής τους θα πυροδοτούσε αντιδράσεις».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πιέσει τον Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου.

«Φεύγουν για οικονομικούς λόγους»

Στο μεταξύ το απόλυτο χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου πολίτες ρισκάρουν τα πάντα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη χώρα. Ερωτηθείς για τις εικόνες με τους Αφγανούς να σκαρφαλώνουν σε αεροπλάνα, ο Σουχάιλ Σαχίν σημείωσε ότι είναι μονο οικονομικοί οι λόγοι πίσω από την επιθυμία των Αφγανών να δραπετεύσουν από τη χώρα και διαβεβαίωσε ότι «δεν ανησυχούν ούτε φοβούνται». «Το Αφγανιστάν είναι μια φτωχή χώρα με το 70% των κατοίκων του να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θέλουν μια καλύτερη ζωή γι΄αυτό θέλουν να εγκατασταθούν στη Δύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταλιμπάν: Εκτοξεύουν απειλές στη Δύση, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως fake news-1
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, Fil

«Ολα είναι fake news»

Ωστόσο, η λέξη «φόβος» είναι αυτή που ακούγεται πιο συχνά από κατοίκους και πρόσφυγες. Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει τα βίντεο με τους Ταλιμπάν να απειλούν πρόσωπα που εργάστηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιοχές έκλεισαν σχολεία θηλέων. «Ολα είναι fake news» δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν, διαβεβαιώνοντας ότι πίσω από αυτά κρύβονται αντίπαλοί τους.

«Θα επιστρέψουν στη δουλειά τους»

Τι τελευταίες ημέρες, 300 σπουδαστές – κυρίως γυναίκες- διέφυγαν στο Κατάρ. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πολέμησαν σκληρά για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία. Τώρα, τρέμουν ότι θα τα χάσουν όλα. «Δεν θα χάσουν τίποτα. Απλά θα φορούν χιτζάμπ» τονίζει το στέλεχος των ταλιμπάν. 

Γυναίκες παρουσιάστριες απολύθηκαν μόλις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν την εξουσία, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών που φοβούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. Μεγάλη είναι η ανησυχία ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των διεθνών ΜΜΕ. Ερωτηθείς γι΄αυτό, ο Σουχάιλ Σαχίν επέμεινε ότι «γυναίκες εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους».

«Κατέλαβαν τη χώρα μας. Εάν καταλάβουμε τη χώρα σας τι θα μου πείτε;»

Καθώς φτάνει η μέρα που Βρετανία και ΗΠΑ θα αποχωρήσουν, ο δημοσιογράφος του Sky News ρωτησε τον Σουχάιλ Σαχίν τι θα έλεγε στις οικογένειες αυτών που πέθαναν προσπαθώντας να βοηθήσουν το Αφγανιστάν. «Κατέλαβαν τη χώρα μας. Εάν καταλάβουμε τη χώρα σας τι θα μου πείτε; Αν σκοτώσω τους ανθρώπους σας στη χώρα; Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ. Αιματοχυσία. Καταστροφή. Αλλά λέμε ότι το παρελθόν είναι παρελθόν. Τώρα θέλουμε να επικεντρωθούμε στο μέλλον”.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή