Πεντάγωνο: 16.000 άτομα απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ το τελευταίο 24ωρο

Πεντάγωνο: 16.000 άτομα απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ το τελευταίο 24ωρο

Σε 16.000 ανέρχονται οι πολίτες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 16.000 ανέρχονται οι πολίτες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα επιπλέον ελικότερο για να μεταφερθούν Αμερικανοί από την Καμπούλ στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Συνολικά, από τον Ιούλιο έχουν μεταφερθεί εκτός Αφγανιστάν 42.000 άνθρωποι και οι 37.000 από αυτούς έφυγαν μετά τις 14 Αυγούστου, καθώς εντείνεται η επιχείρηση εκκένωσης μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Νεκρός Αφγανός φρουρός

Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο μεταξύ των τραυματιών δεν υπάρχουν Αμερικανοί, ανακοίνωσε στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός.

«Το επεισόδιο φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν ένας άγνωστος, εχθρικός παράγοντας πυροβόλησε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που ασχολούνταν με τον έλεγχο της πρόσβασης στην πύλη. Οι Αφγανοί ανταπέδωσαν τα πυρά και, εφαρμόζοντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, το ίδιο έπραξαν και οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της συμμαχίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ένα μέλος των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκε από τον εχθρικό παράγοντα. Πολλοί Αφγανοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του αεροδρομίου και σύμφωνα με τις αναφορές η κατάστασή τους είναι σταθερή», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Βερολίνο: Όλο και πιο χαοτική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανέφερε ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ γίνεται όλο και πιο χαοτική.

Επεσήμανε, δε, ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Ταλιμπάν, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη η ομάδα των G7 να συζητήσει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, αλλά και για την επέκταση της προθεσμίας εκκένωσης της Καμπούλ.

Ταλιμπάν: Εκτοξεύουν απειλές στη Δύση, απορρίπτουν τις κατηγορίες ως fake news

Στο μεταξύ, με «συνέπειες» απειλούν οι Ταλιμπάν αν παραταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης. «Είναι κόκκινη γράμμη» τόνισε σε συνέντευξή του στο Sky News ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, και πρόσθεσε πως «ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Οπότε αν τις παρατείνουν, παρατείνουν και την παραμονή τους στο Αφγανιστάν, ενώ δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό».

«Εάν οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θέλουν να παρατείνουν τις επιχειρήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Αλλιώς θα υπάρξουν “συνέπειες”» δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος, εξηγώντας πως «θα δημιουργήσει έλλειψη εμπιστοσύνης. Ενδεχόμενη παράταση της παραμονής τους θα πυροδοτούσε αντιδράσεις».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή