Πέθαναν από κορωνοϊό δύο γνωστοί Αμερικανοί αντιεμβολιαστές

Πέθαναν από κορωνοϊό δύο γνωστοί Αμερικανοί αντιεμβολιαστές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντικ Φάρελ και Φιλ Βαλεντάιν: Στην Ελλάδα τα ονόματα τους δεν ήταν γνωστά. Ήταν όμως στις ΗΠΑ -ειδικά οι φωνές τους-, στην Φλόριντα και στο Τενεσί.

Οι δύο άνδρες είχαν ορισμένα κοινά: Είχαν ξεπεράσει τα 60 τους χρόνια, ήταν επιδραστικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί- αμφότεροι συντηρητικοί, θαυμαστές του Τραμπ- και επικριτές των εμβολίων. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους, έχοντας μολυνθεί από την Covid-19…

Ο θάνατος του 65χρονου Ντικ Φάρελ έγινε γνωστός σήμερα Δευτέρα από την αρραβωνιαστικιά του. Ο συντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός πέθανε στις 4 Αυγούστου από σοβαρές επιπλοκές που του προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο Φάρελ, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν ένας διαπρύσιος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και στη σελίδα του στο Facebook μέχρι και πριν νοσήσει έγραφε ότι «τα εμβόλια προωθούνται από ανθρώπους που σας λένε ψέματα για τις μάσκες, για την προέλευση του ιού και για τον αριθμό των νεκρών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Φάρελ άλλαξε άποψη για την χρησιμότητα των εμβολίων όταν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, η σύντροφός του, Έιμι Λέιν Χερ, είπε ότι σε ανταλλαγή μηνυμάτων μαζί του, τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και η αντίδραση του ήταν εύγλωττη: «Κάνε το!». Στο ίδιο μήνυμα συμπλήρωνε ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι αστείο, ευχόμενος να είχε κάνει και ο ίδιος το εμβόλιο προτού μολυνθεί από Covid-19.

Πέθαναν από κορωνοϊό δύο γνωστοί Αμερικανοί αντιεμβολιαστές-1
Ο Φάρελ στην διάρκεια εκπομπής του

Δύο ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι έφυγε από την ζωή σε ηλικία 62 ετών ο Φιλ Βαλεντάιν από το Τενεσί. Πέθανε από Covid ενώ δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Προτού νοσήσει υποστήριζε από το μικρόφωνο της ραδιοφωνικής του εκπομπής ότι η πιθανότητα να πεθάνει λόγω covid είναι μικρότερη από 1%.  

Στις 11 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι μολύνθηκε από τον ιό και υποσχέθηκε στους ακροατές του να επιστρέψει στο στούντιο σε δύο μέρες το πολύ. Ακόμα και τότε αμφισβητούσε τη σημασία της νόσου και ειρωνευόταν όσους έχουν αντίθετη άποψη. 

Μετά από 2 εβδομάδες έγινε γνωστό ότι νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ανακοίνωση του ο ραδιοφωνικός σταθμός τόνισε ότι ο Βαλεντάιν είχε αλλάξει άποψη και καλούσε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το Σάββατο, 21 Αυγούστου, ανακοινώθηκε ο θάνατος του. 

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, μέλη της οικογένειας του διαμήνυσαν στους ακροατές του Βαλεντάιν ότι «μετανιώνει που δεν υποστήριζε με μεγαλύτερη έμφαση τον εμβολιασμό κατά της Covid». Μιλώντας στο CNN στις 26 Ιουλίου, ο αδερφός του Μαρκ, είπε ότι «ο Φιλ πλέον αναγνωρίζει ότι η επιλογή του να μην εμβολιαστεί ενδεχομένως οδήγησε κι άλλους ανθρώπους στην ίδια απόφαση, κάτι που το μετανιώνει».

Πέθαναν από κορωνοϊό δύο γνωστοί Αμερικανοί αντιεμβολιαστές-2
Ο Βαλεντάιν μπροστά από το μικρόφωνο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή