Αφγανιστάν: Εντός 24ώρου η απόφαση Μπάιντεν για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Αφγανιστάν: Εντός 24ώρου η απόφαση Μπάιντεν για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Προειδοποίηση των Ταλιμπάν

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι η παράταση της παραμονής των Αμερικανών στρατιωτών θα σημάνει υπέρβαση μιας «κόκκινης γραμμής» από πλευράς ΗΠΑ.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν την παρουσία τους, αυτό σημαίνει ότι θα παρατείνουν την κατοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή