Το γράμμα της μικρής Αφγανής και η Αντζελίνα Τζολί

Το γράμμα της μικρής Αφγανής και η Αντζελίνα Τζολί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα σκέλος της είδησης αφορά την Αντζελίνα Τζολί: η 46χρονη ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες άνοιξε λογαριασμό στο Instagram την περασμένη Παρασκευή και στην πρώτη της ανάρτηση δημοσίευσε το γράμμα που της έστειλε ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν και το οποίο περιγράφει την αγωνία της νεαρής για την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία της χώρας.

Θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει τις Αφγανές και τους Αφγανούς, η Αντζελίνα Τζολί έγραψε στην ανάρτησή της: «Αυτή είναι μια επιστολή που μου έστειλε μια έφηβη από το Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι του Αφγανιστάν χάνουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν μέσω των κοινωνικών δικτύων και να εκφράζονται ελεύθερα. Ετσι, άνοιξα λογαριασμό στο Instagram για να μοιραστώ τις ιστορίες τους και τις φωνές εκείνων που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Είχε άραγε κάποιο αποτέλεσμα η κίνηση της ηθοποιού; Ποσοτικά μιλώντας, μάλλον είχε: μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες η Αντζελίνα Τζολί είδε 2,1 εκατομμύρια χρήστες του Instagram να ακολουθούν το προφίλ της (πλέον αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια), σπάζοντας έτσι το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ακολούθων σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εφαρμογής. Το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της είδησης είναι η μαρτυρία της νεαρής Αφγανής. Οπως γράφει, μεταξύ άλλων, «πριν έρθουν οι Ταλιμπάν, όλοι πηγαίναμε στη δουλειά και στο σχολείο, κανονικά. Ολοι είχαμε δικαιώματα. Μπορούσαμε να τα υπερασπιστούμε ελεύθερα, αλλά όταν ήρθαν, φοβηθήκαμε όλοι και πιστεύουμε ότι τα όνειρά μας χάθηκαν. Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματά μας έχουν παραβιαστεί. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το να σπουδάζεις και να εργάζεσαι είναι κάτι πολύ μακρινό. Κάποιοι λένε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, αλλά δεν το πιστεύω. Γιατί έχουν πολύ κακό παρελθόν».

Από τη μεριά της, η Αντζελίνα Τζολί δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Το να ξοδέψεις τόσο πολύ χρόνο και χρήμα», σχολίασε στην ανάρτησή της, «το να έχεις τόση αιματοχυσία και τόσες ζωές χαμένες μόνο για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, συνιστά μια αποτυχία που είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει κατανοητή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή