ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναμένουν το πράσινο φως του EMA

Κύπρος: Νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση

Στην Κύπρο οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση θα ξεκινήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Το έναυσμα θα δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), το πράσινο φως του οποίου αναμένουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και στη Λευκωσία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με την κυπριακή «Κ», υπάρχουν δυο σενάρια για τη χρονική έναρξη των εμβολιασμών και σχετίζονται με την αναγκαιότητα ή όχι επικύρωσης της απόφασης του ΕΜΑ από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο σενάριο τοποθετεί την έναρξη στις 2 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η τυπική επικύρωση από το κυβερνητικό σώμα. Το δεύτερο σενάριο αυτό που δεν χρήζει έγκρισης, το επικρατέστερο κατά κάποιους κυβερνητικούς κύκλους, τοποθετεί την έναρξη των εμβολιασμών την ερχόμενη Τετάρτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΕΜΑ θα ανάψει το πράσινο φως το επόμενο εικοσιτετράωρο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δηλώνουν πανέτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς μόλις πάρουν την έγκριση από τον ΕΜΑ. Το κατά πόσο θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της κυβέρνησης για την 3η δόση, θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών.

Η 3η δόση

Όπως έχει γράψει εγκαίρως η «Κ», η επιπρόσθετη δόση, όπως και αυτή χαρακτηριστεί τελικά (τρίτη ή ενισχυτική), θα χορηγηθεί σε άτομα άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες στη Λευκωσία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές και να επεκταθούν στη συνέχεια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού θα καθορισθεί στη βάση των οδηγιών που θα δώσει ο ΕΜΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτός από το χρόνο έναρξης του επιπρόσθετου εμβολιασμού αναμένεται ότι θα δώσει απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα όπως:

-Πως θα εμβολιαστούν όσοι έχουν λάβει το μονοδοσιακό εμβόλιο της J&J αλλά και το Astra Zeneca;

-Μπορεί να γίνει αλλαγή εμβολίου σε κάποιον που έχει λάβει διαφορετικό;

-Ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που κάποιος εμβολιάσθηκε, προκειμένου να λάβει την επιπρόσθετη;

-Ποια η ηλικία του εμβολιαζόμενου με επιπρόσθετη δόση;

Οι απαντήσεις που θα δοθούν από τον ΕΜΑ θα καθορίσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού με την επιπρόσθετη δόση.

Νέα μέτρα

Η παράταση των υφιστάμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων μέχρι τις 3ης Σεπτεμβρίου, στην Κύπρο, ενδεχομένως να είναι ένα μήνυμα για ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πλαίσιο στην εκπαίδευση. Το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τη θετική πορεία που καταγράφουν οι επιδημιολογική δείκτες, υιοθέτησε την εισήγηση του υπουργού Υγείας να αναβάλει τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα ίσχυαν στα Πανεπιστήμια. Το όλο πακέτο θα επαναξιολογηθεί στην επόμενη συνεδρία του κυβερνητικού σώματος την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην «Κ» της Κύπρου, στην περίπτωση που η θετική επιδημιολογική εικόνα συνεχισθεί σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν χαλαρώσεις. Μια πρώτη σκέψη είναι να επιδειχθεί ελαστικότητα με τα μοριακά τεστ (PCR) στα πανεπιστήμια και να ισχύει μόνο το Rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Άλλη σκέψη που υπάρχει είναι τα PCR να εφαρμοσθούν μόνο σε μεγάλες αίθουσες. Υπουργείο Υγείας και επιδημιολογική ομάδα προσανατολίζονται να εφαρμόσουν χαλαρώσεις για 1 μήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν το επιδημιολογικό τους αποτύπωμα. Για ευρύτερες χαλαρώσεις σε άλλους τομείς δεν αναμένονται για τις επόμενες 40 ημέρες. Όπως λέγεται, το άνοιγμα της εκπαίδευσης θα είναι το καθοριστικό τεστ προκειμένου να υπάρξουν και άλλες χαλαρώσεις.

Τελευταίες ειδήσεις