Οι Ταλιμπάν κόβουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν κόβουν την πρόσβαση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν συμφωνήσει σε καμία παράταση της προθεσμίας για την εκκένωση, δήλωσε εκπρόσωπός τους ισχυριζόμενος ότι το καθεστώς απαγορεύει πλέον στους Αφγανούς την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν συμφωνήσει σε καμία παράταση της προθεσμίας για την εκκένωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ (Zabihullah Mujahid).

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόθεση των Ταλιμπάν είναι κάθε διεθνής εκκένωση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Δήλωσε επίσης άγνοια για το εάν έχει υπάρξει συνάντηση του ισχυρού άνδρα των Ταλιμπάν μουλά Μπαραντάρ με τον επικεφαλής της CIA.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν πλέον στους Αφγανούς να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί εκεί. Κάλεσε επίσης το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο να επιστρέψει στα σπίτια του λέγοντας ότι η ασφάλειά του είναι εγγυημένη.

Επέρριψε δε τις ευθύνες στις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν να προσκαλούν ανθρώπους στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα.

«Έχουμε ζητήσει από τους Αμερικανούς, μην ενθαρρύνετε τους Αφγανούς να φεύγουν. Χρειαζόμαστε το ταλέντο τους (sic)». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα αφγανικά media δουλεύουν πλέον ξανά, καθώς επίσης και τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και η αυτοδιοίκηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. «Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε.

Όσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ισχυρίστηκε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μόλις υπάρξει ασφάλεια. «Θέλουμε να εργάζονται αλλά επίσης να είναι και σωστή η ασφάλεια» για κάτι τέτοιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι στο εξής θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Πεντάγωνο: Δεν υπάρχει αλλαγή σχεδίων

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συμφωνεί με τη σύσταση του Πενταγώνου να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ουάσινγκτον τονίζει στους Ταλιμπάν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου εξαρτάται από τη συνεργασία της ισλαμικής οργάνωσης στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εκκένωσης, είπε η κυβερνητική πηγή.

– Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή