Κορωνοϊός: Θωρακίζεται η Ευρώπη

Κορωνοϊός: Θωρακίζεται η Ευρώπη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το καλοκαίρι προχωρεί προς τη δύση του, η μάχη εναντίον της πανδημίας στην Ευρώπη εξελίσσεται σταδιακά σε μια μόνιμη κατάσταση. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία περνούν πλέον από τις προσπάθειές τους να τερματίσουν την πανδημία στην προετοιμασία της νέας ζωής πλάι σε αυτήν, καταρτίζοντας σχέδια για ενίσχυση των δόσεων του εμβολίου, εντατική χρήση μάσκας, συχνές διαδικασίες τεστ και επιβολή στοχευμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εν αναμονή του τρίτου πανδημικού χειμώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία επιβεβαίωσε πως, μέχρι οι νέες μολύνσεις να πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, η είσοδος των πολιτών σε εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους θα περιορίζεται μονάχα στους εμβολιασμένους, αυτούς που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη ή άτομα με πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID-19. Η υποχρεωτικότητα της μάσκας παραμένει ακλόνητη για όλους σε κλειστούς χώρους και δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ στη γερμανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, όπου ξεκίνησε ήδη η σχολική χρονιά, τα παιδιά φορούν μάσκες σε όλους τους σχολικούς χώρους και υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη λοίμωξη αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Στη Γαλλία, η κυκλοφορία μιας επίσημης εφαρμογής που πιστοποιεί άμεσα τον εμβολιασμό, την ανάρρωση από τη νόσο ή πρόσφατο αρνητικό τεστ έχει κάνει εύκολη την υλοποίηση των μέτρων που περιορίζουν την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Οι Γάλλοι εστιάτορες που δεν ελέγχουν τους πελάτες τους κινδυνεύουν με πρόστιμα ύψους έως και 9.000 ευρώ καθώς και ένα χρόνο φυλάκιση, ενώ από αυτή την εβδομάδα η χώρα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε μουσεία ή τρένα που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Ο ίδιος νόμος καθιστά πλέον υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους Γάλλους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, με τελικό περιθώριο την ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου. Παρά τις συνήθεις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στις γαλλικές πόλεις κάθε Σάββατο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει τη λεγόμενη επίδειξη «κάρτας υγείας».

Επηρεασμένη από τις μνήμες ενός εφιαλτικού αγώνα κατά της πανδημίας, στην πρώτη φάση της, η Ιταλία ετοιμάζεται για μια μάχη διαρκείας. Χρησιμοποιεί ήδη ένα έγχρωμο, κωδικοποιημένο σύστημα που βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους για να χαρτογραφήσει την πορεία της πανδημίας και τη σοβαρότητα των μέτρων αναχαίτισης. Ακόμα και στις λευκές περιοχές, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους και στις μετακινήσεις.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι επιλέγουν μια κάπως διαφορετική προσέγγιση, καταργώντας τους περισσότερους περιορισμούς και βασίζοντας την πολιτική τους στην κοινή λογική και την ορθή δημόσια συμπεριφορά. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε πρόσφατα τους Βρετανούς πολίτες να μάθουν να ζουν πλάι στον ιό, όπως κάνουν και με άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν επιφυλακτικοί: σε δημοσκόπηση του YouGov, το 70% των Βρετανών δηλώνει ότι εξακολουθεί να φορά μάσκες σε δημόσιους χώρους, ποσοστό σχεδόν απαράλλακτο με αυτό της άνοιξης του 2020.

Παρά τις δυσκολίες της επίμονης μετάλλαξης «Δέλτα», η επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης παραμένει σημαντικά καλύτερη από των ΗΠΑ, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν διπλάσια επίπεδα του ιού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διείσδυσής του σε πολιτείες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο κυμάνθηκε στα 186 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο – μειωμένος κατά 15% σε σχέση με την πρόσφατη κορύφωση στα τέλη Ιουλίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή