Μπάιντεν για Αφγανιστάν: «Όσο νωρίτερα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο»

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: «Όσο νωρίτερα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου, στο νέο διάγγελμά του και παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν στο G7.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου, επικαλούμενος τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εναντίον στρατιωτών και των Αφγανών και ξένων πολιτών που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εκκένωσης.

«Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους συμπολίτες, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, «αρχίζοντας από τον σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του ΙΚ στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Η οργάνωση, «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν», όπως υπενθύμισε, «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάιντεν. «Όσο νωρίτερα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα, σε τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι τόνισε ότι ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές πως με κάθε μέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ήλθε παρά την πίεση που του ασκήθηκε κατά τη συνεδρίαση του G7 για παράταση. Στην κοινή δήλωσή τους, πάντως, οι επτά ηγέτες ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών». Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή