ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η Παγκόσμια Τράπεζα κλείνει την κάνουλα στους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Η Παγκόσμια Τράπεζα κλείνει την κάνουλα στους Ταλιμπάν

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν μετά την αναληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού μετά από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για τις εξελίξεις στη χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες», δήλωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας τρόπους για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό και να προασπίζει κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Ρωσική επιχείρηση με τέσσερα αεροπλάνα για την απομάκρυνση τουλάχιστον 500 ανθρώπων

Δεν διευκρινίστηκε το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα το τρέχον διάστημα συμμετείχε σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει περιπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα.

Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», ανέφερε ο οργανισμός.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Καμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Αυγούστου περίπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ, υπό μορφή νέων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.

Οι ΗΠΑ δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν

Λίγες ημέρες πριν, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Fed δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος της κίνησης είναι να μην αποκτήσουν οι Ταλιμπάν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες σχετικά, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας είχε αναφέρει ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ