Παραμένει σε ισχύ η διορία των Ταλιμπάν

Παραμένει σε ισχύ η διορία των Ταλιμπάν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αμετακίνητος σχετικά με τη διορία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν παραμένει ο Τζο Μπάιντεν. Παρά τις πιέσεις που δέχεται η Ουάσιγκτον από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, που εκφράστηκαν και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής του G7, o Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, είπε στους άλλους ηγέτες ότι δεν προτίθεται –προς το παρόν– να παρατείνει την προθεσμία. Επικαλέστηκε μάλιστα τον πολύ υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Τι προτείνει ο Τζόνσον 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η χώρα προεδρεύει φέτος στη σύνοδο του G7, σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στους πολύ σημαντικούς μοχλούς επιρροής (ειδικά σχετικά με την παροχή βοήθειας) των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης απέναντι στους Ταλιμπάν. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο πρώτος όρος που θα τεθεί στο νέο καθεστώς, ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία, θα είναι να επιτρέψει την αποχώρηση από τη χώρα οποιουδήποτε Αφγανού το επιθυμεί ακόμα και μετά τις 31 Αυγούστου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ως εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις τη συνέχιση της εκπαίδευσης των γυναικών και τη μη μετατροπή του Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες και παραγωγούς οπίου.

Στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μετέφεραν στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη «το αεροδρόμιο της Καμπούλ να παραμείνει σε ασφαλή λειτουργία για όσο καιρό χρειαστεί», ώστε να φυγαδευτούν όλοι όσοι κινδυνεύουν. Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει την 31η Αυγούστου ως κόκκινη γραμμή, απειλώντας με «συνέπειες» αν παραμείνουν στρατεύματα στη χώρα πέρα από αυτή την ημερομηνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρύνει 58.700 άτομα από τις 14 Αυγούστου.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι οι πόροι για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και προς Αφγανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες θα αυξηθούν από 57 εκατ. σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Οπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη, στο Αφγανιστάν υπάρχουν 3,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι Αφγανοί, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια. Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι συγκεκριμένοι πόροι δεν έχουν ως αποδέκτη τις αφγανικές αρχές αλλά τον ΟΗΕ και ΜΚΟ. Αντιθέτως, η αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία κατευθύνεται στην κυβέρνηση της χώρας (ύψους 1 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας), έχει «παγώσει» μετά την πτώση της Καμπούλ. 

Τόσο ο κ. Μισέλ όσο και η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισαν ότι οι επαφές με τους Ταλιμπάν είναι «αποκλειστικά επιχειρησιακού χαρακτήρα» και επέμειναν και αυτοί ότι θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτική εμπλοκή με το ισλαμιστικό καθεστώς. 

Οι δύο πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση Αφγανών στις χώρες της Δύσης, ώστε να μην οδηγηθούν στην επιλογή των παράτυπων μετακινήσεων. 

Η Ε.Ε., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επαφές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με χώρες όπως το Ιράν και το Πακιστάν, προκειμένου να παράσχει την αναγκαία στήριξη για την υποδοχή των αναμενόμενων αυξημένων προσφυγικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή