Μυστικές επαφές Μπερνς – Μπαραντάρ στην Καμπούλ

Μυστικές επαφές Μπερνς – Μπαραντάρ στην Καμπούλ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από έντεκα χρόνια, ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, συνελήφθη στο Καράτσι του Πακιστάν σε κοινή επιχείρηση της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας ISI και της αμερικανικής CIA, για να περάσει τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής του σε πακιστανική φυλακή. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα… 

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπαραντάρ, πολιτικός ηγέτης των νικητών του εικοσαετούς πολέμου πλέον, υποδέχθηκε στην Καμπούλ τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος κατευθύνθηκε εσπευσμένα στο Αφγανιστάν με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, αναζητώντας λύση στο καυτό θέμα της μεταφοράς Δυτικών και Αφγανών πολιτών από το Εμιράτο. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, απέρριψε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων το ενδεχόμενο συναίνεσης σε παράταση της παραμονής ξένων στρατευμάτων πέραν της 31ης Αυγούστου. Ταυτόχρονα κάλεσε τους Δυτικούς να μην ενθαρρύνουν Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και διαβεβαίωσε τους ομοεθνείς του ότι εγγυάται την ασφάλειά τους και ότι δεν υπάρχει λίστα πολιτικών αντιπάλων.

Αναφορές για εκτελέσεις

Παρά τις επιδείξεις μετριοπάθειας από την ηγεσία των Ταλιμπάν, η επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε χθες ότι διαθέτει «αξιόπιστες αναφορές» για συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν παραδοθεί. 
Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στη Γενεύη, η Μπατσελέτ τόνισε επίσης ότι η μεταχείριση των γυναικών πρέπει να γίνει «κόκκινη γραμμή» της διεθνούς κοινότητας έναντι του καθεστώτος. Ο εκπρόσωπος της Κίνας, Τσεν Σου, ζητάει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα των στρατευμάτων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από τη Βουδαπέστη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μεσολαβήσει, μαζί με την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, στην αφγανική κρίση, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν. «Η ΕΣΣΔ είχε τη δική της εμπειρία σε αυτήν τη χώρα. Εμείς βγάλαμε τα αναγκαία διδάγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή