Γερμανία: Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανία: Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σειρήνες συναγερμού ηχούν σε εκκωφαντικούς τόνους στα κεντρικά του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, στην οποία περνούν μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για πρώτη φορά μετά 15 χρόνια. Η πτωτική πορεία του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ και, αντίστροφα, η τάση ανόδου των σοσιαλδημοκρατών αποδίδεται εν μέρει στις προσωπικότητες των υποψήφιων καγκελαρίων, με τη δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς να ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του υποψήφιου διαδόχου της Αγκελα Μέρκελ, χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ. 

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL, οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας στο 23%, ενώ η χριστιανική ένωση CDU/CSU απώλεσε μία μονάδα, πέφτοντας στο 22%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών από τότε που διεξήχθη για πρώτη φορά η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το 1984, ενώ για τους σοσιαλδημοκράτες το ποσοστό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2006. 

Τρίτοι οι Πράσινοι

Οι Πράσινοι παραμένουν στην τρίτη θέση, χάνοντας μία μονάδα και συγκεντρώνοντας 18%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 14%. Στην πράξη, τα ποσοστά αυτά αποκλείουν τον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης και θέτουν τη Γερμανία για πρώτη φορά ενώπιον της προοπτικής τρικομματικού συνασπισμού. Πλέον, οι πιθανότητες να ηγηθεί του συνασπισμού αυτού ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Ο Σολτς είναι μακράν ο δημοφιλέστερος από τους υποψήφιους καγκελαρίους (τον χριστιανοδημοκράτη Λάσετ και την Πράσινη Μπέρμποκ), παρά το γεγονός ότι επί των ημερών του παραβιάστηκε ένας από τους κανόνες που παλαιότερα θεωρούνταν ιερός στη Γερμανία, ο κανόνας της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και έφθασε τα 80,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 4,7% του ΑΕΠ της χώρας. Ως υπουργός Οικονομικών, ο Σολτς δεν δίστασε να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προκειμένου να απαλύνει τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, ο Σολτς έχει άριστες σχέσεις με την απερχόμενη καγκελάριο, στοιχείο που θεωρείται ότι καθησυχάζει το τμήμα της γερμανικής κοινής γνώμης που επιζητεί σταθερότητα και συνέχεια στην άσκηση πολιτικής. Σχολιαστές παρατήρησαν ότι ο Σολτς καλλιεργεί το προφίλ της «νέας Μέρκελ» ακόμη και με τη γλώσσα του σώματος, φωτογραφιζόμενος με τα χέρια να σχηματίζουν ρόμβο («Merkel Raute»), που αποτελεί σήμα κατατεθέν της απερχόμενης καγκελαρίου. 

Στήριξη Μέρκελ σε Λάσετ

Μπροστά στη δημοσκοπική καθίζηση των Χριστιανοδημοκρατών, η καγκελάριος έσπευσε να στηρίξει τον Αρμιν Λάσετ σε προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο, στην οποία ήταν παρών και ο εσωκομματικός του αντίπαλος, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Επιτελείς των Χριστιανοδημοκρατών θυμίζουν ότι ο Λάσετ κέρδισε την πρωθυπουργία στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενώ όλοι τον είχαν «ξεγράψει» και επισημαίνουν ότι οι βουλευτικές εκλογές απέχουν έναν ολόκληρο μήνα, στη διάρκεια του οποίου πολλά μπορούν να συμβούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή