Ακροβασίες Ορμπαν μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας

Ακροβασίες Ορμπαν μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το θέμα της ενδεχόμενης εξόδου της Ουγγαρίας από την Ε.Ε. έθεσε σε άρθρο της η προσκείμενη στην κυβέρνηση Ορμπαν εφημερίδα Magyar Nemzet. Θεωρούμενη ως «ημιεπίσημο» όργανο του συστήματος Ορμπαν, το άρθρο της εφημερίδας προκάλεσε σάλο, με τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση να εκφράζουν την ανησυχία τους.

«Η ώρα έφθασε για να εξετάσουμε σοβαρά τις πιθανότητες αποχώρησής μας από μια ένωση κρατών με χίλιες χαίνουσες πληγές, με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και αλαζονική αντιμετώπιση των κρατών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πορείες μας έχουν χωρίσει, καθώς η Δύση αποκόπτεται συνειδητά από τη χριστιανική ηθική και τις αξίες μας. Επιδιώκουν, αντίθετα, τη δημιουργία κοσμοπολίτικης, απρόσωπης παγκόσμιας κοινωνίας, βασισμένης στην απόλαυση και την αυτοκαταστροφή», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος Ταμάς Φριτς, γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του, σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle, είναι ηγετικό στέλεχος πολλών οργανώσεων με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ορμπαν. Το άρθρο του συνέπεσε με «ευρω-φοβική» εκστρατεία από μέρους ανώτατων κομματικών αξιωματούχων του κόμματος Φιντέζ του Ορμπαν. Στις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε., ενώ στα τέλη Ιουλίου η υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήριζε την Ε.Ε. «διανοητικό νεκροτομείο».

Χθες, πάντως, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιτζάρτο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βεβαιώνοντας ότι η Ουγγαρία δεν σκέφτεται να φύγει από την Ενωση και προσθέτοντας πως «ισχυρή Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρά εθνικά κράτη». Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Βουδαπέστη, ο Σιτζάρτο γνωστοποίησε ότι η χώρα του βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μόσχα για 15ετές συμβόλαιο προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V επί ουγγρικού εδάφους. Η κυβέρνηση Ορμπαν διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και πιέζει την Ε.Ε. για τον τερματισμό των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή