Καταδικάστηκε ο ιδρυτής των Proud Boys

Καταδικάστηκε ο ιδρυτής των Proud Boys

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε φυλάκιση πέντε μηνών καταδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας των ΗΠΑ ο ιδρυτής του ακροδεξιού κινήματος Proud Boys (Υπερήφανα παιδιά), Ενρίκε Τάριο, για το κάψιμο σημαίας του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» και για κατοχή μεγάλου γεμιστήρα βλημάτων σε όπλο που κατείχε νόμιμα.

Ο Τάριο είχε συλληφθεί δύο ημέρες πριν από την εισβολή ομοϊδεατών του στο Καπιτώλιο, κατόπιν εντάλματος για τη συμμετοχή του σε συγκρούσεις με διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας τον περασμένο Μάιο. 

Ο καταδικασθείς κατέβασε σημαία από την πρόσοψη εκκλησίας Αφροαμερικανών στην Ουάσιγκτον για να την κάψει. 

Ο Τάριο έφερε μαζί του δύο γεμιστήρες των 30 βλημάτων –που απαγορεύονται στην Ουάσιγκτον– για το αυτόματο όπλο που είχε στη διαδήλωση. Η βίαιη εθνικιστική οργάνωση των Proud Boys έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο επικίνδυνες –σύμφωνα με το FBI– στις ΗΠΑ.

Η μάρτυρας κατηγορίας Ιάντερ Μιλς, πάστορας στην Εκκλησία των Μεθοδιστών του Ασμπουρι στην Ουάσιγκτον, από την οποία ο Τάριο κατέβασε τη σημαία, περιέγραψε «το άγχος, την αγωνία, την οργή, τον τρόμο» που βίωσε το εκκλησίασμα καθώς ο όχλος κατέβαζε τη σημαία. «Η καύση της σημαίας έφερνε στο νου εικόνες των ετών της δουλείας, την Κου Κλουξ Κλαν, το λιντσάρισμα και τους φλεγόμενους σταυρούς», είπε η Μιλς στην κατάθεσή της.
Απολογούμενος, ο Τάριο ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη, κάνοντας λόγο για τραγικό λάθος. «Ακουσα τη θλίψη στα λόγια της. Αυτό που έκανα ήταν λάθος. Θέλω να της ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη», είπε απευθυνόμενος στη μάρτυρα.

Η υποτιθέμενη μεταμέλεια του Τάριο δεν συνάδει, όμως, με τα τελευταία του δημοσιεύματα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, όπου δήλωνε ότι σχεδίαζε να παραβρεθεί στη διαδήλωση ακροδεξιών οργανώσεων στο Πόρτλαντ του Ορεγκον την Κυριακή. 

Διαδήλωση στο Πόρτλαντ

Η διαδήλωση της Κυριακής στο Πόρτλαντ, στην οποία δεν συμμετείχε τελικά ο καταδικασθείς Τάριο, κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, που διαδήλωναν στους δρόμους της πόλης, ανταπέδωσαν τα πυρά αγνώστου, ο οποίος προσπαθούσε να διεισδύσει στη διαδήλωση. Ο άνδρας, που κυνηγήθηκε από τους «αντίφα», καλύφθηκε πίσω από κάδο απορριμμάτων και άνοιξε πυρ. Από το περιστατικό δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή