Δαμάζει τη «Δ» η τρίτη δόση του εμβολίου

Δαμάζει τη «Δ» η τρίτη δόση του εμβολίου

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από την αναμνηστική στο Ισραήλ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το Ισραήλ για την αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech. O δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) μειώνεται σταθερά τo τελευταίο δεκαήμερο και ήδη είναι μικρότερος από τη μονάδα, γεγονός που μαρτυρά ότι το πανδημικό κύμα είναι σε αποδρομή. Ταυτόχρονα ελαττώθηκαν οι βαριά ασθενείς με CΟVID άνω των 60 ετών. 

Tην οδό της αναμνηστικής δόσης θα ακολουθήσει και η Κίνα, αλλά μόνον όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αγγίξει το 80%. Ο Ζανγκ Γιουντάο, διευθύνων σύμβουλος και επιστημονικός επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Sinopharm, η οποία παρασκευάζει το ομώνυμο εμβόλιο, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων παραμένει ικανοποιητική έναντι της «Δέλτα» και εξήγησε ότι –εν αντιθέσει με εκείνα της Δύσης– βοηθούν στην ανάπτυξη αντισωμάτων που δεν ελαττώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Στη Γαλλία, ο υγειονομικός ρυθμιστικός φορέας (ΗAS) έδωσε το «πράσινο φως» για αναμνηστική δόση εμβολίου στους άνω των 65 ετών και στα μέλη ευπαθών ομάδων. Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στα τέλη Οκτωβρίου. 

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Κούβα –που έχει παρασκευάσει το εγχώριο εμβόλιο Abdala– θα εφοδιάσει το Βιετνάμ με μεγάλο αριθμό εμβολιαστικών δόσεων αλλά και την τεχνογνωσία παρασκευής τους. Σύμφωνα με κουβανικές μελέτες, το Abdala έχει αποτελεσματικότητα 93,08% στην αποτροπή της λοίμωξης.

Αντισώματα από λάμα

Σε μια άλλη εξέλιξη, βελγική νεοφυής επιχείρηση θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων λάμα στην αντιμετώπιση της COVID. Ερευνητές του κέντρου ιατρικής βιοτεχνολογίας VIB-Ugent της Γάνδης υποστηρίζουν ότι τα αντισώματα που συνέλεξαν από ένα τετράχρονο λάμα, τον Ουίντερ, εξασθένισαν τη βαρύτητα της λοίμωξης στο εργαστήριο. Εφόσον οι ελπίδες τους επαληθευθούν στην κλινική μελέτη με ανθρώπους που άρχισε πρόσφατα, η νέα αγωγή μπορεί «να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού» στη θεραπευτική διαχείριση της COVID. 

Tέλος, την άνοιξη του 2022 τοποθετεί τον πλήρη έλεγχο της πανδημίας ο δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την COVID. Αυτό, τόνισε, θα επιτευχθεί μόνον όταν όσοι διστάζουν αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Η εκτίμηση του δρος Φάουτσι συνιστά πλήγμα για τον πρόεδρο Μπάιντεν που εξελέγη για να βάλει τέλος στον πανδημικό εφιάλτη και βιάστηκε να κηρύξει πρόωρα στις 4 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών, την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή