H κλιματική κρίση ένοχη για τις φονικές πλημμύρες

H κλιματική κρίση ένοχη για τις φονικές πλημμύρες

Η κλιματική αλλαγή αύξησε κατά 20% έως και 900% τις πιθανότητες σφοδρών πλημμυρών στις περιοχές που σάρωσαν τα ορμητικά νερά στη Γερμανία και στο Βέλγιο τον Ιούλιο, κοστίζοντας τη ζωή 220 ανθρώπων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κλιματική αλλαγή αύξησε κατά 20% έως και 900% τις πιθανότητες σφοδρών πλημμυρών στις περιοχές που σάρωσαν τα ορμητικά νερά στη Γερμανία και στο Βέλγιο τον Ιούλιο, κοστίζοντας τη ζωή 220 ανθρώπων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια πρώτη μελέτη-εξπρές επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Η World Weather Attribution Group μελετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σύγκριση με ανάλογα φαινόμενα στο παρελθόν, πριν αρχίσει η εντατική καύση άνθρακα και η συσσώρευση στην ατμόσφαιρα ρύπων που προκάλεσαν άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ως προς τις πλημμύρες στη Γερμανία και στο Βέλγιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κατά την προβιομηχανική περίοδο, ένα τέτοιο συμβάν θα είχε πιθανότητες να παρουσιαστεί μια φορά στα 2.000 χρόνια, ενώ με τη σημερινή σύσταση της ατμόσφαιρας οι πιθανότητες είναι μία στα 400 χρόνια. 

Στα δύο γερμανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ρηνανίας – Παλατινάτου έπεσαν κατά μέσο όρο 93 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα, ενώ σε κάποια τμήματα του Βελγίου έπεσαν 106 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα. Μια βροχόπτωση θεωρείται ακραία όταν ξεπερνά τα 30 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα. Το πρόβλημα για τους επιστήμονες ήταν ότι ο μεγαλύτερος όγκος βροχής έπεσε πολύ συγκεντρωμένα σε δύο τμήματα αυτών των κρατιδίων, σε μικρή γεωγραφική έκταση για την οποία δεν υπάρχουν λεπτομερή ιστορικά στοιχεία βροχόπτωσης, παρά μόνον στοιχεία για το ύψος των ποταμών ανά τους αιώνες.  

Προκειμένου να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο συγκέντρωσαν στοιχεία από μια ευρύτερη περιοχή βορείως των Αλπεων έως την Ολλανδία. Διευρύνοντας όμως την εστίαση, αμβλύνονται και τα αποτελέσματα· έτσι κατέληξαν στο ασυνήθιστα μεγάλο εύρος πιθανοτήτων 20% έως 900%. Σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει μελετήσει το World Weather Attribution Group, κυρίως σε φαινόμενα καύσωνα ή σε κύματα πολικού ψύχους, υπάρχουν καταγεγραμμένες μετρήσεις θερμοκρασίας από τον 19ο αιώνα και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής διακρίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια. 

Αλλά και οι πλημμύρες έχουν άμεση σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια ιδιότητα της ατμόσφαιρας, που έχει περιγραφεί από την εξίσωση Clausius – Clapeyron, αναφέρει ότι για κάθε έναν βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας, η ατμόσφαιρα συγκρατεί 7% περισσότερους υδρατμούς. Στην εξίσωση αυτή αναφέρθηκαν Αμερικανοί επιστήμονες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στο Τενεσί, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Η κλιματική κρίση, ωστόσο, δεν είναι συγχωροχάρτι. «Δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία για να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», είπε η κλιματολόγος από το Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ της Βρετανίας, Χάνα Κλόουκ. «Πρέπει να ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρειάζεται να προβλέψουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί». 

Τελευταίες ειδήσεις

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT