Αριάνα Σαγίντ: Η διάσημη τραγουδίστρια αφηγείται πώς διέφυγε από τους Ταλιμπάν

Αριάνα Σαγίντ: Η διάσημη τραγουδίστρια αφηγείται πώς διέφυγε από τους Ταλιμπάν

«Ήμουν τυχερή που έφυγα από το Αφγανιστάν. Αλλά τι θα γίνει με τους ανθρώπους που είναι ακόμη εκεί;», αναφέρει η Σαγίντ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διάσημη Αφγανή τραγουδίστρια, η οποία έχει χρησιμοποιήσει τη διεθνή της φήμη προκειμένου να ενισχύσει τις εκκλήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, φόρεσε μια μαντήλα που την κάλυπτε ολόκληρη για να ξεφύγει από την πατρίδα της αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η Αριάνα Σαγίντ περνάει ίσα χρονικά διαστήματα στην Τουρκία, τη Βρετανία και το Αφγανιστάν και βρισκόταν στην Καμπούλ τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση στον τομέα του ρουχισμού. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Χωρίς χρήματα οι κάτοικοι της Καμπούλ παρά το άνοιγμα των τραπεζών

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, στις 14 Αυγούστου έλαβε μια κλήση, κατά την οποία την προειδοποίησαν πως οι Ταλιμπάν πλησίαζαν στην πρωτεύουσα. Την προηγούμενη φορά που οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, μεταξύ 1996 και 2001, επέβαλαν με άτεγκτο τρόπο το σουνιτικό Ισλάμ, απαγορεύοντας στις γυναίκες να εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο.

Η Σαγίντ και ο αρραβωνιαστικός της Χασίμπ Σαγέντ έκαναν κρατήσεις για μια εμπορική πτήση στις 15 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ, μήνες αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα τερμάτισαν την παρέμβαση των ΗΠΑ στον αφγανικό πόλεμο.

Η υπερπλήρης εμπορική πτήση δεν απογειώθηκε ποτέ, αναφέρει η Σαγίντ από ένα ξενοδοχείο στην περιοχή της Ουάσιγκτον, περιγράφοντας σκηνές πανικού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι οποίες προκλήθηκαν από τον ήχο πυροβολισμού.

Τόσο η ίδια όσο και ο Σαγέντ, φοβούμενοι ότι θα τους αναγνωρίσουν οι μαχητές των Ταλιμπάν, έφυγαν από το αεροδρόμιο και βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς τους στην Καμπούλ. Την επομένη, άκουσαν πως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έψαχναν τα σπίτια στη γειτονία τους πόρτα – πόρτα. 

Η Σαγίντ μετέβη ξανά στο αεροδρόμιο, φορώντας μια μαντήλα που άφηνε να φανούν μόνο τα μάτια της, και ταξιδεύοντας με τον μικρό ξάδερφο του Σαγέντ, προσποιούμενοι ότι είχαν βγει οικογενειακά. 

«Περάσαμε από πέντε σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν. Ένας από αυτούς σταμάτησε το αυτοκίνητό μας», είπε η Σαγίντ. «Όταν είδε εμένα και με τον μικρό, είπε: “Πηγαίνετε”».

Ο Σαγέντ, ο οποίος βρισκόταν σε ξεχωριστό αυτοκίνητο, ήταν ο πρώτος που έφτασε το αεροδρόμιο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων. Η Σαγίντ αναφέρει πως ένας Αφγανός αναγνώρισε τον Σαγέντ στο αεροδρόμιο, και είπε σε έναν Αμερικανό αξιωματούχο: «Αυτός είναι ο αρραβωνιαστικός μιας πολύ διάσημης τραγουδίστριας στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να τον αφήσετε να περάσετε γιατί αν τον πιάσουν, θα τον σκοτώσουν».

«Ήμουν τυχερή που έφυγα από το Αφγανιστάν. Αλλά τι θα γίνει με τους ανθρώπους που είναι ακόμη εκεί;», αναφέρει η Σαγίντ, η οποία έχει βρετανική υπηκοότητα. 

Περίπου 1,4 εκατομμύρια χρήστες του Instagram που την ακολουθούν, της έχουν εκφράσει τις ευχές τους από τότε που έφυγε από την Καμπούλ. 

Οι δηλώσεις των Ταλιμπάν έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα μπορούν να εργάζονται, να μορφώνονται και να επιλέγουν πώς θα ντύνονται. Οι γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους λόγω της επέλασης των Ταλιμπάν στη χώρα. Η Σαγίντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τους Αφγανούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή