Αφγανιστάν: Φεύγουν όπως όπως οι ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Φεύγουν όπως όπως οι ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια για την άρνηση Μπάιντεν να παρατείνει την αποχώρηση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να ολοκληρώσουν τη μεταφορά των υπηκόων τους και Αφγανών πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι την 31η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν. Η επιτάχυνση της εκκένωσης κατέστη μονόδρομος ύστερα από την άρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει παράταση της προθεσμίας, όπως του πρότειναν οι εταίροι του στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της ομάδας G7.

Υπό τον φόβο του ISIS-K

«Οσο γρηγορότερα τελειώσουμε (τη διαδικασία της εκκένωσης) τόσο καλύτερα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του, αρκετές ώρες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής που είχε συγκαλέσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του να ολοκληρωθεί η εκκένωση μέχρι τις 31 Αυγούστου υποστηρίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται η πιθανότητα τρομοκρατικών ενεργειών από οργανώσεις όπως το ISIS-K, δηλαδή το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργεί στο Αφγανιστάν. 

Προσέθεσε όμως ότι έδωσε οδηγίες στο Πεντάγωνο να επεξεργαστεί «εναλλακτικά σχέδια» στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία της εκκένωσης και έσπευσε να δηλώσει ότι οι Ταλιμπάν βοηθούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην ολοκλήρωση του έργου τους.

Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου δόθηκε με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ωρών από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς μετά τη σύνοδο του G7 υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις του Μπάιντεν με επιτελείς του για τη διαχείριση της κατάστασης και τη διαμόρφωση του προεδρικού διαγγέλματος. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν διάχυτη η απογοήτευση για τον μονομερή χειρισμό της εκκένωσης από τον Μπάιντεν και για την άρνησή του να προτείνει παράταση για την ολοκλήρωσή της. 

«Οι Ευρωπαίοι, που δεν είχαν φωνή στο θέμα της αποχώρησης (από το Αφγανιστάν), έχουν πλέον την ατράνταχτη απόδειξη του ότι δεν μπορούν να επαφίενται για την ασφάλειά τους στην Ουάσιγκτον», έγραφε στο κύριο άρθρο του χθεσινού φύλλου της η γαλλική Le Figaro.

Τις ανησυχίες των Δυτικών ενίσχυσε η δήλωση του Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπροσώπου των Ταλιμπάν, ότι θα κλείσει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς «για την ίδια την ασφάλειά τους». 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Μουτζαχίντ κάλεσε τις γυναίκες να μείνουν «προσωρινά» στα σπίτια τους, επικαλούμενος και πάλι λόγους ασφαλείας. 
«Ανησυχούμε γιατί οι δυνάμεις μας, που είναι νέες και δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη πολύ καλά, μπορεί να κακομεταχειριστούν γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο μεταβατικό διάστημα οι εργαζόμενες γυναίκες θα εισπράττουν κανονικά τον μισθό τους.

Παράταση θέλει η Μέρκελ

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει να συνεχιστεί η μεταφορά όσων Αφγανών το επιθυμούν και μετά την 31η Αυγούστου, ενδεχομένως μέσω πολιτικών αεροδρομίων. Ενιαίο μέτωπο στο θέμα του Αφγανιστάν εμφάνισαν οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους. Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά του Αφγανιστάν, ενώ κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εφαρμόσουν μετριοπαθείς πολιτικές και να κόψουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή