Ηττα του Μπάιντεν στο μεταναστευτικό

Ηττα του Μπάιντεν στο μεταναστευτικό

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έλαβε την Τρίτη την απόφαση να διατηρήσει μια αμφιλεγόμενη πολιτική της προεδρίας Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν στο Μεξικό εν αναμονή των δικαστικών τους ακροάσεων – ένα πρωτόκολλο του οποίου την εφαρμογή είχε σταματήσει, πριν από μήνες, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σε μονοσέλιδη απόφασή του, το ανώτατο δικαστικό σώμα της χώρας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει την προηγούμενη απόφαση του δικαστή Μάθιου Κάτσμαρικ, η οποία απαιτούσε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να εφαρμόσει τα Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (MPP) του Τραμπ του 2019, γνωστά και ως «πρόγραμμα παραμονής στο Μεξικό». 
Οι τρεις δικαστές που απαρτίζουν τη φιλελεύθερη πτέρυγα του Ανωτάτου Δικαστηρίου –ο Στίβεν Μπρέιερ, η Σόνια Σοτομαγιόρ και η Ελενα Κέιγκαν– δήλωσαν πως θα υποστήριζαν την αναστολή. Η απόφαση του δικαστή Κάτσμαρικ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ, υποστηρίζει πως ο Μπάιντεν δεν ακολούθησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αλλαγή της ομοσπονδιακής πολιτικής όταν τερμάτισε την εφαρμογή του προγράμματος, προσθέτοντας πως οι τρέχουσες πολιτικές του Λευκού Οίκου στο μεταναστευτικό επιτρέπουν σε πολλούς αιτούντες άσυλο την είσοδο στις ΗΠΑ δίχως έλεγχο. 

Εμεναν σε σκηνές

Από την εφαρμογή του –το 2019– το πρόγραμμα MPP οδήγησε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε προσωρινή παραμονή στο Μεξικό, εν αναμονή της ακρόασής τους στο αμερικανικό δικαστήριο μετανάστευσης, ως μια προσπάθεια αποτροπής της μετανάστευσης από την κυβέρνηση Τραμπ. Επικριτές του προγράμματος το αποκαλούν νομικά αμφισβητήσιμο και απάνθρωπο, καθώς δεκάδες οικογένειες παρέμειναν σε σκηνές σε επικίνδυνες μεξικανικές πόλεις, αντιμετωπίζοντας απαγωγές και πράξεις βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή