Τζόνσον: Ο χρόνος για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν εξαντλείται

Τζόνσον: Ο χρόνος για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν εξαντλείται

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ο χρόνος εξαντλείται για να απομακρυνθούν αυτοί που απομένουν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που μπορούν να έρθουν στη Βρετανία έχει ήδη αναχωρήσει.

«Έχουμε βγάλει (από τη χώρα) τη συντριπτική πλειονότητα», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Στο χρόνο που μας έχει μείνει, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ σύντομος, όπως είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε όλους τους άλλους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέημς Χίπεϊ, εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΗΠΑ

Περίπου 13.400 άνθρωποι μεταφέρθηκαν χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 95.700 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την ασφαλή απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων τους από την Καμπούλ είναι η 31η Αυγούστου.

Γερμανία

Ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες απομάκρυνσης εκεί, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το «Φόρεϊν Όφις συνέστησε στη διάρκεια της νύχτας στους ανθρώπους στην Καμπούλ να μην έρχονται πλέον στο αεροδρόμιο μόνοι τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βερολίνο και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να φθάσουν στο αεροδρόμιο άνθρωποι για να φύγουν από τη χώρα.

Ο γερμανικός στρατός έχει μεταφέρει με αερογέφυρα τουλάχιστον 5.200 ανθρώπους από την Καμπούλ μέχρι τώρα, περιλαμβανομένων 4.200 Αφγανών και 505 Γερμανών, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να θέσει τέλος σήμερα στις πτήσεις απομάκρυνσης, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή