ΗΠΑ: «Μόνο εμβολιασμένοι στο γραφείο» το νέο μότο των αμερικανικών κολοσσών

ΗΠΑ: «Μόνο εμβολιασμένοι στο γραφείο» το νέο μότο των αμερικανικών κολοσσών

Το κύμα υποχρεωτικότητας των εμβολίων ξεκίνησε να σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας περιορισμούς στους ανεμβολίαστους για χώρους  όπου μπορούν να εργαστούν και να διασκεδάσουν ή να κάνουν αγορές.

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύμα υποχρεωτικότητας των εμβολίων ξεκίνησε να σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας περιορισμούς στους ανεμβολίαστους για χώρους όπου μπορούν να εργαστούν και να διασκεδάσουν ή να κάνουν αγορές.

Μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση από τον FDA του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, εταιρίες και οργανισμοί ξεκίνησαν να ανακοινώνουν σκληρότερους ίσως και ασφυκτικούς κανόνες. 

Στη Νέα Υόρκη, η Goldman Sachs ζήτησε από τους τα στελέχη του τραπεζικού τομέα πιστοποιητικά ότι έχουν εμβολιαστεί. 

Το πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα θα απαιτήσει από τους σπουδαστές απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ Covid για να δουν έναν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου στο Tiger Stadium, χωρητικότητας 102. 000 θεατών.

Η CVS Health κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζομένους της και όσους  εργάζονται με ασθενείς, ενώ οι πετρελαϊκές Chevron και Hess έθεσαν προαπαιτούμενα για τους εργαζομένους τους στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Walt Disney ανακοίνωσε συμφωνία για εμβολιασμό με τους περίπου 40.000 εργαζόμενους της στη Φλόριντα ενώ η Delta Air Lines ανακοίνωσε την  Τετάρτη ότι θα επιβάλει πρόστιμο 200 ευρώ σε εργαζόμενους που αρνούνται να προστατεύσουν τον εαυτό τους. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Με 200 δολάρια θα επιβαρύνονται οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι της Delta Air Lines

Η ανακοίνωση της Delta ήρθε μια εβδομάδα αφότου η Deutsche Bank AG είπε στους υπαλλήλους της ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ μόνο εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.  

Τέτοιου είδους αυστηρές απαιτήσεις έχουν υπάρξει σχετικά σπάνιες στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες και οι πολιτικοί προτίμησαν να μην εξοργίσουν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που είναι αντίθετο στα εμβόλια και σε άλλα υγειονομικά μετρά.

Ωστόσο πλέον 19 Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας καθώς και του Πουέρτο Ρίκο, απαιτούν ήδη από τουλάχιστον κάποιους εργαζομένους να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ. Το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέφερε την Τρίτη ότι τα μέλη του προσωπικού και όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η Σάντρα Κράουζ Κουίν, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, είπε πως αναμένει μια «χιονοστιβάδα» από παρόμοιες αποφάσεις σε δημόσιους αλλά ιδιωτικούς φορείς. «Οι εταιρείες και τα πανεπιστήμια πιστεύουν πως έχουν ένα ισχυρότερο πάτημα προκειμένου να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό», τόνισε η ίδια.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την επέλαση της άκρως μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα και με πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες που δεν έκαναν το εμβόλιο.

Η Disney, η μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον κόσμο, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως θα απαιτεί τον εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων της, που δεν  ανήκουν σε κάποια εργατική ένωση, και δουλεύουν στα γραφεία ή στα πάρκα της.

Σε ανακοίνωσή της, η Disney δήλωσε πως το εμβόλιο είναι «ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον».

«Η Disney δεν είναι χαζή», εξήγησε η Κουίν από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει ένα υγιές εργατικό δυναμικό έτσι ώστε να συνεχίσει τις εργασίες της».

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του FDA, πολλές εταιρείες είχαν αρχίσει να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά μεγάλα γραφεία τους. Ειδικότερα, εταιρείες όπως η Facebook, η McDonald’s και η Citigroup κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στα γραφεία τους.

Ωστόσο, πολλοί υπάλληλοι καταστημάτων λιανικής αλλά και εστιατορίων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό να εμβολιαστούν.

Οι διαφορετικοί περιορισμοί για διαφορετικές τάξεις εργαζομένων οδηγούν σε εργασιακές συνθήκες που θυμίζουν τις οδυνηρές πρώτες ημέρες της πανδημίας – οι εργαζόμενοι σε γραφεία απολαμβάνουν ένα πιο άνετο, ελεγχόμενο περιβάλλον ενώ όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή/και έρχονται σε επαφή με κόσμο, είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Κάποιες εταιρείες αναζητούν μια μέση λύση προκειμένου να αποφύγουν την αποδυνάμωση του ηθικού του προσωπικού τους καθώς και αποχωρήσεις υπαλλήλων εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις.

Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι και η επιπλέον χρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές τους παροχές – κάτι που ορισμένες εταιρείες κάνουν ήδη με τους καπνιστές – όπως και το μη δικαίωμα για δωρεάν καφέ, πρόσβαση σε χώρους γυμναστικής ή άλλα οφέλη, σύμφωνα με συμβούλους προσωπικού.

«Αντίσταση» και παραπληροφόρηση

Οι εταιρείες βρίσκονται, ωστόσο, αντιμέτωπες με σθεναρές αντιστάσεις. Έρευνα έδειξε ανάμεσα σε 1.517 ενήλικες Αμερικανούς μεταξύ 15 και 27 Ιουλίου, έδειξε ότι το 10% των Αμερικανών βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση αναμονής σε ό,τι αφορά το εμβόλιο. Ένα 3% θα έκανε το εμβόλιο μόνο αν ήταν υποχρεωτικό, ενώ το 14% αναφέρει ότι δεν θα έκανε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Περίπου το 20% των Ρεπουμπλικανών απορρίπτει τελείως τα εμβόλια, σε αντίθεση με 5% που είναι το ανάλογο ποσοστό μεταξύ των Δημοκρατικών.

Η αντιστάσεις έχουν ευνοηθεί από την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συντηρητική τηλεόραση και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, οι οποίοι δεν ήθελαν να χάσουν τους αντιεμβολιαστές που ανήκουν στην εκλογική τους βάση.

Μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στην Αλαμπάμα, όταν συμβούλευσε τους παρευρισκόμενους να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, έστρεψε γρήγορα την ομιλία του στα δικαιώματα των πολιτών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή