ISIS-K: Ποιο είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που «βλέπουν» οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στην Καμπούλ

ISIS-K: Ποιο είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που «βλέπουν» οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στην Καμπούλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ISIS-K, «έβλεπαν» εξ αρχής οι Ηνωμένες Πολιτείες πίσω από την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ,  γεγονός που επιβεβαιώθηκε.

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από δυσαρεστημένους Πακιστανούς Ταλιμπάν και, μόνο τη φετινή χρονιά, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Το ISIS-K είναι ένα από τα έξι ή επτά περιφερειακά παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους. Το Κ αντιπροσωπεύει την περιοχή Χορασάν (Khorasan), η οποία περιλαμβάνει τμήματα του σύγχρονου Ιράν, της Κεντρικής Ασίας, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση στην Καμπούλ: 40 νεκροί, 120 τραυματίες – Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ISIS, φόβοι για νέο χτύπημα

Το 2015 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα προπύργιά του είναι το ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ και στα βόρεια του Αφγανιστάν.

Το 2018 η οργάνωση έχασε μέρος της δύναμής της στα βόρεια του Αφγανιστάν και το 2019 απωθήθηκε στα ανατολικά, ωστόσο το 2020 ανασυντάχθηκε και ξεκίνησε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοοχεύει κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.

Η σχέση με τους Ταλιμπάν

Τόσο το ISIS-K όσο και οι Ταλιμπάν είναι σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές μαχητές. Οι διαφορές τους ως προς τη θρησκείας και τη στρατηγική  τους έχουν οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις, με τους Ταλιμπάν να βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό νικητές. Τα μέλη του ISIS-K θεωρούν τους Ταλιμπάν αποστάτες. Μάλιστα, το Ισλαμικό Κράτος είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην περσινή συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον-Ταλιμπάν που οδήγησε στην απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, κατηγορώντας τους τελευταίους ότι εγκατέλειψαν τον τζιχαντιστικό σκοπό.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο» είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο, 8.000 έως 10.000 μαχητές από την Κεντρική Ασία, τον Βόρειο Καύκασο, το Πακιστάν και την περιοχή Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα έχουν μετακινηθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνδέονται με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα, ενώ άλλοι είναι σύμμαχοι με το ISIS-K.

Με πληροφορίες από New York Times, AFP News Agency, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή