Αεροδρόμιο Καμπούλ: Νεκροί 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί και δεκάδες πολίτες από τις εκρήξεις

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Νεκροί 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί και δεκάδες πολίτες από τις εκρήξεις

Οι εκρήξεις που συντάραξαν την Πέμπτη το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσαν τον θάνατο 12 Αμερικανών στρατιωτικών και δεκάδων πολιτών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκρήξεις που συντάραξαν την Πέμπτη το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσαν τον θάνατο 12 Αμερικανών στρατιωτικών και δεκάδων πολιτών, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου. 

Η επίθεση ακολούθησε επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. 

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι κάποιοι Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη σημερινή σύνθετη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι. «Άλλοι δέχονται φροντίδα μετά από τραυματισμούς», πρόσθεσε.

Οι θάνατοι αυτοί ήταν και οι πρώτες απώλειες στρατιωτών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια εσωτερική επίθεση από έναν Αφγανό στρατιώτη. Η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν μερικές εβδομάδες αργότερα, η οποία συμπεριελάμβανε τη δέσμευση ότι η στρατιωτική ομάδα δεν θα στοχοποιούσε αμερικανικά στρατεύματα. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το παρακλάδι του ISIS πίσω από την επίθεση στην Καμπούλ

Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, οργάνωσης στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Κέρμπι, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από την κεντρική πύλη του αεροδρομίου, ενώ η δεύτερη στο κοντινό ξενοδοχείο Baron. Διάσπαρτοι πυροβολισμοί ακούστηκαν μετά τις εκρήξεις. 

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους από τη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι σχεδόν ή ήδη εκτός χώρας», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση.

«Και, γνωρίζουμε ότι δεκάδες άλλοι δεν επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν για διάφορους λόγους».

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλα πλήθη Αφγανών συγκεντρώνονται καθημερινά στο αεροδρόμιο, ελπίζοντας να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. 

Πηγή: The Washington Post, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή