ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Επιταχύνεται η έξοδος των Δυτικών

Προτού ακόμη εκδηλωθεί η χθεσινή φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας

Αφγανιστάν: Επιταχύνεται η έξοδος των Δυτικών

Προτού ακόμη εκδηλωθεί η χθεσινή φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Η προειδοποίηση των Αμερικανών και των Βρετανών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, που επιβεβαιώθηκε πολύ σύντομα, επέδρασε καταλυτικά.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέα επίθεση από τον ISIS αναμένουν οι Αμερικανικές Δυνάμεις

Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν χθες τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν να συμβεί το ίδιο και με τη Γαλλία. «Θα ευχόμαστε να μέναμε περισσότερο και να σώζαμε περισσότερους», δήλωσε ο επικεφαλής του καναδικού γενικού επιτελείου Γουέιν Εϊρε, εκφράζοντας τη θλίψη του για τη βεβιασμένη αλλά επιβαλλόμενη από τις συνθήκες έξοδο.

Τον δρόμο της εσπευσμένης αποχώρησης επέλεξε τελικά και η Τουρκία, εγκαταλείποντας τις φιλοδοξίες της να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της, σε συνεννόηση με τους Ταλιμπάν, το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο φρουρούσαν στρατιώτες της τα τελευταία έξι χρόνια. Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διήμερο.

⇒ Διαβάστε επίσης: Kαμπούλ: «Βοήθησα ένα μικρό κοριτσάκι, νομίζω πως πέθανε» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Απεγκλώβισαν 96.000

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν, από πλευράς ΗΠΑ, μέχρι τις 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους. Η δήλωση έγινε προτού εκδηλωθεί η χθεσινή επίθεση. Η εφημερίδα New York Times εκτιμά ότι τουλάχιστον 250.000 Αφγανοί που δικαιούνται βίζα, καθώς είχαν συνεργαστεί με τα αμερικανικά στρατεύματα, θα μείνουν πίσω. Μέχρι χθες οι ΗΠΑ είχαν απεγκλωβίσει περί τις 96.000 ανθρώπους σε μία από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες της Ιστορίας.

Τελευταίες ειδήσεις