Κορωνοϊός: Επισπεύδουν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Επισπεύδουν την τρίτη δόση στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 140.000 Αμερικανούς έσωσαν τα εμβόλια, σύμφωνα με έρευνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία, η μετάλλαξη «Δέλτα» κάνει οδυνηρά αισθητή την παρουσία της, προκαλώντας χιλιάδες κρούσματα και θανάτους και διαλύοντας τη συλλογική ψευδαίσθηση ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας. Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται καθημερινά η τεράστια αξία των εμβολιασμών ως μοναδικής ασπίδας έναντι του κορωνοϊού. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID απέτρεψε περισσότερους από 140.000 θανάτους από τα τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Affairs. Οι νοσηλείες και οι θάνατοι, άλλωστε, πλέον αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Αναμνηστική στο εξάμηνο

Προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των εμβολίων, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης της αναμνηστικής δόσης έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αντί των οκτώ που είχαν εξαγγελθεί πρόσφατα. 
Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson πρόκειται να λάβουν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν καλώς πληροφορημένες πήγες. Στο μεταξύ, η Pfizer/BioNTech ήδη κατέθεσε αίτημα στον ρυθμιστικό οργανισμό για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης και στους άνω των 16 ετών, επισημαίνοντας ότι τριπλασιάζει τα αντισώματα έναντι της λοίμωξης. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι ιαπωνικές Αρχές αναγκάστηκαν να αποσύρουν περίπου 1,6 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις της Moderna, έπειτα από αναφορές εμβολιαστικών κέντρων ότι στο εσωτερικό των φιαλιδίων ανιχνεύονταν ξένα σώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν χορηγηθεί περίπου 4.700 δόσεις από τις παρτίδες που αποσύρθηκαν.

Στη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενημερώθηκε να προετοιμαστεί για τον εμβολιασμό των ανηλίκων άνω των 12 ετών, ενώ οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ηλικιακού ορίου εμβολιασμού.

Στο έλεος της «Δέλτα» βρίσκεται η Ρωσία, όπου χθες καταγράφηκαν άλλοι 820 θάνατοι εντός 24 ωρών. Αλλά και στην Αυστραλία η υπερμεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα παρά τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων εβδομάδων. 

Τα ημερήσια κρούσματα χθες ξεπέρασαν τα 1.000 για πρώτη φορά από την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Επίκεντρο της πανδημίας είναι το Σίδνεϊ, όπου ήδη δύο νοσοκομεία κατασκεύασαν εξωτερικά παραπήγματα κυρίως για διαγνωστικά τεστ, ώστε να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των ασθενών που συρρέουν. 

Παρά την έξαρση της πανδημίας, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Γκλάντις Μπερετζικλίαν, δήλωσε ότι πιθανώς τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους. Τέλος, νέα ισραηλινή μελέτη επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος της φλεγμονής είναι πολλαπλάσιος αν κάποιος προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Οπως επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο δρ Μπεν Ράις, «ο κορωνοϊός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τον οργανισμό μας. Αν ο δισταγμός που δείχνει κάποιος στον εμβολιασμό οφείλεται στη μυοκαρδίτιδα, που είναι σπάνια και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη, τότε πρέπει να ξέρει ότι ο κίνδυνος που διατρέχει είναι πολύ μεγαλύτερος αν δεν εμβολιαστεί και προσβληθεί από τον ιό».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή