ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έκρηξη στις νοσηλείες, ξεπέρασαν τις 100.000 – Επιστροφή στα ποσοστά Ιανουαρίου

Την τελευταία εβδομάδα, κάθε ώρα που περνούσε εισάγονταν στα νοσοκομεία 500 ασθενείς με COVID-19 κατά μέσον όρο

ΗΠΑ: Έκρηξη στις νοσηλείες, ξεπέρασαν τις 100.000 – Επιστροφή στα ποσοστά Ιανουαρίου

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ ξεπέρασε χθες Πέμπτη το όριο των 100.000, με άλλα λόγια έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, καθώς καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας, η οποία αποδίδεται στη Μετάλλαξη Δέλτα, το πιο μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, η πίεση στο σύστημα υγείας κλιμακώνεται με τις νοσηλείες ασθενών με COVID-19 να έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Την τελευταία εβδομάδα, κάθε ώρα που περνούσε εισάγονταν στα νοσοκομεία 500 ασθενείς COVID κατά μέσον όρο, σύμφωνα με δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Ο αριθμός των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία είχε φθάσει στην κορύφωσή του την 6η Ιανουαρίου, όταν ανήλθε σε 132.051, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Reuters. 

Καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης προχώραγε με ταχύ ρυθμό τους πρώτους μήνες του 2021, οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν σε 13.843 την 28η Ιουνίου, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο μέχρι στιγμής φέτος.

Όμως οι εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκαν απότομα τον Ιούλιο, όταν η Δέλτα έγινε η κυρίαρχη. Ο αμερικανικός νότος είναι το επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευομένων καταγράφει η Φλόριντα, ακολουθούμενη από το Τέξας και την Καλιφόρνια.

Στην Αλαμπάμα, στη Φλόριντα και την Τζόρτζια, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει υπερβεί το 95%.

Το στέλεχος Δέλτα, το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτητα μεταξύ των ανεμβολίαστων Αμερικανών, οδήγησε επίσης σε αριθμό-ρεκόρ εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία. Επί του παρόντος, οι επιβεβαιωμένες και οι ύποπτες περιπτώσεις παιδιών που ασθενούν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία είναι περίπου 2.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σε τρεις πολιτείες –Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας– αναλογεί το 32% των παιδιών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία διότι έχει επιβεβαιωθεί ή θεωρείται πιθανό πως πάσχουν από COVID-19. Το 2,3% των ασθενών COVID-19 που βρίσκονται στα νοσοκομεία επί του παρόντος είναι ανήλικοι. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν.

Οι αρχές ελπίζουν ότι θα υπάρξει έγκριση εμβολίου για τα μικρότερα παιδιά μέσα στο φθινόπωρο- πιο συγκεκριμένα, αυτού των Pfizer/BioNTech.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση στις αρχές του 2022 αν ο εμβολιασμός επιταχυνθεί και διευρυνθεί. Ως τώρα έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 61% του πληθυσμού των ΗΠΑ, κατά τα δεδομένα των CDC.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα η οποία έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με σχεδόν 635.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 38,55 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.