ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Πίσω από τις χειρότερες ωμότητες των τελευταίων ετών

Το IS-K (Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν) είναι η θυγατρική του ISIS στην περιοχή. Είναι το πιο ακραίο και βίαιο από όλα τα τζιχαντιστικά κινήματα στο Αφγανιστάν. Συγκροτήθηκε το 2015 στο απόγειο της δύναμης του ISIS σε Ιράκ και Συρία προτού το χαλιφάτο ηττηθεί από τις δυνάμεις ΗΠΑ και συμμάχων. 

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Πίσω από τις χειρότερες ωμότητες των τελευταίων ετών

Το IS-K (Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν) είναι η θυγατρική του ISIS στην περιοχή. Είναι το πιο ακραίο και βίαιο από όλα τα τζιχαντιστικά κινήματα στο Αφγανιστάν. Συγκροτήθηκε το 2015 στο απόγειο της δύναμης του ISIS σε Ιράκ και Συρία προτού το χαλιφάτο ηττηθεί από τις δυνάμεις ΗΠΑ και συμμάχων. Στρατολογεί τόσο Αφγανούς όσο και Πακιστανούς τζιχαντιστές και ειδικά αποσκιρτούντες Αφγανούς Ταλιμπάν που δεν θεωρούν αρκετά ριζοσπαστική την οργάνωσή τους. 

Το «Χορασάν» είναι η ιστορική περιοχή που σήμερα βρίσκεται σε τμήματα τόσο του Αφγανιστάν όσο και του Πακιστάν. Υπολογίζεται ότι το ΙS – K αριθμεί περίπου 3.000 μαχητές. Ωστόσο υπέστη σοβαρές απώλειες στις συγκρούσεις τόσο με τις αμερικανικές όσο και με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με τους Ταλιμπάν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κινητικότητα για συγκρότηση μετώπου διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν

Ποιους βάζει στο στόχαστρό του το ΙS – K;

Συνήθως στοχοποιεί αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας IS-K καθώς και Αφγανούς Πολιτικούς, τους Ταλιμπάν, και θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες Μουσουλμάνοι και οι Σιχ, διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων αυτών της διεθνούς βοήθειας, αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις.

Το IS-K έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις χειρότερες ωμότητες των τελευταίων ετών, στοχεύοντας σχολεία θηλέων, νοσοκομεία ακόμη και μαιευτήρια, όπου έχουν αναφερθεί εν ψυχρώ δολοφονίες εγκύων γυναικών.
Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, το ενδιαφέρον των οποίων περιορίζεται στο Αφγανιστάν, το IS-K είναι τμήμα του παγκοσμίου δικτύου του ISIS που σχεδιάζει τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων οπουδήποτε μπορούν να τους διεξαγάγουν. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέες προειδοποιήσεις για «συγκεκριμένη απειλή» στην Καμπούλ

Ποια είναι η βάση του ΙS – K

To IS-K έχει τη βάση του στην ανατολική επαρχία του Ναγκαχάρ, κοντά στις διόδους που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών και τα παράνομη διακίνηση μεταναστών από και προς το Πακιστάν. 

Υπάρχουν σύνδεσμοι του IS-K με τους Ταλιμπάν; Περιφερειακά ναι, μέσω του δικτύου Χακάνι. Σύμφωνα με ερευνητές, το εν λόγω δίκτυο έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, το γκρουπ απελευθέρωσε μεγάλο αριθμό φυλακισμένων, ανάμεσα στους οποίου απελευθερώθηκαν και μέλη του ΙS και της Αλ Κάϊντα. Οι τελευταίοι στην πλειονότητά τους είναι πλέον ελεύθεροι. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μακρόν: Ψήφισμα στον ΟΗΕ για ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Γιατί το IS-K αποτελεί απειλή για τους Ταλιμπάν

Ωστόσο το IS-K έχει μεγάλες διαφορές με τους Ταλιμπάν τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν εγκαταλείψει τη Τζιχάντ και τα πεδία της μάχης προς χάριν διαπραγματευτικών συνομιλιών σε στα χλιδάτα ξενοδοχεία της Ντόχα, στο Κατάρ.

Το IS-K θεωρεί τους Ταλιμπάν ως «αποστάτες» και υπό τη δική του ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου, η εξόντωσή τους είναι νόμιμη. Ετσι αποτελούν πλέον μία μείζονα απειλή για τους Ταλιμπάν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πέφτοντας στο κενό: Αυτή είναι η ιστορία του 24χρονου Μοχάμαντ από την Καμπούλ

Τελευταίες ειδήσεις