Αντιτρομοκρατική ξαναγίνεται η αποστολή της CIA

Αντιτρομοκρατική ξαναγίνεται η αποστολή της CIA

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, η CIA ήλπιζε ότι θα απεγκλωβιστεί σταδιακά από την υπερβολική ενασχόληση με τη δίωξη της τρομοκρατίας –η οποία μέσα σε δύο δεκαετίες μετέτρεψε την υπηρεσία σε παραστρατιωτική οργάνωση, επικεντρωμένη σε ανθρωποκυνηγητά και δολοφονίες– επιστρέφοντας στην παραδοσιακή κατασκοπεία εναντίον δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία. Ωστόσο, οι θανατηφόρες εκρήξεις που έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης είναι το τελευταίο από μια σειρά γεγονότων, έπειτα από την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, που ανατρέπουν αυτό το σχέδιο. Σαν μαύρη τρύπα με μεγάλη βαρυτική έλξη, το Αφγανιστάν κινδυνεύει να παρασύρει τη CIA πίσω σε μια σύνθετη αντιτρομοκρατική αποστολή που θα διαρκέσει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρώην και νυν αξιωματούχους της CIA, οι ΗΠΑ επεξεργάζονται ήδη διάφορα σχέδια για την αντιμετώπιση των απειλών που ενδέχεται να προκύψουν από το χάος του Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων υπάρχουν διαπραγματεύσεις για νέες στρατιωτικές βάσεις σε χώρες της Κεντρικής Ασίας και εύρεση τοποθεσιών από τις οποίες η CIA θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή και να πραγματοποιήσει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

ISIS και Αλ Κάιντα

Οι επιθέσεις της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 13 Αμερικανών στρατιωτών και δεκάδων Αφγανών πολιτών, αποτελούν μια υπενθύμιση πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις εργάζονται ήδη πυρετωδώς για να σπείρουν περαιτέρω χάος στη χώρα και πως οι επιθέσεις τους σύντομα θα μπορούσαν να βγουν και έξω από τα σύνορα του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ο πιο υπαρκτός κίνδυνος είναι η τοπική παρουσία του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ηγέτες της Αλ Κάιντα ενδέχεται να δοκιμάσουν –με τη σειρά τους– να επιστρέψουν κι αυτοί στη χώρα.

Παρότι οι Ταλιμπάν μπορεί να μην επιθυμούν την παρουσία καμίας από τις δύο ομάδες στο Αφγανιστάν, ίσως αποδειχθούν ανίκανοι να τους κρατήσουν μακριά από τη χώρα, δήλωσαν νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Θα γίνει πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο Ντον Χέπμπορν, πρώην ανώτερος αξιωματικός της  CIA που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν. «Το γραφείο μας στρέφεται πλέον προς πάρα πολλές κατευθύνσεις» είπε. Η αποφασιστικότητα του Μπάιντεν να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν σημαίνει ότι –από τον επόμενο μήνα– οποιαδήποτε αμερικανική παρουσία στη χώρα θα ήταν πιθανότατα κομμάτι μιας μυστικής επιχείρησης που δεν θα αναγνωρίζεται δημόσια.

Η νέα αποστολή της CIA δεν θα χρειάζεται πλέον να προστατεύει χιλιάδες στρατιώτες και διπλωμάτες, και αντίθετα θα επικεντρωθεί στο κυνήγι τρομοκρατικών ομάδων που ενδέχεται να επιτεθούν πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν. Ομως η ταχεία έξοδος των ΗΠΑ κατέστρεψε την παρουσία των δικτύων της υπηρεσίας και οι μελλοντικοί κατάσκοποι πιθανότατα θα πρέπει να τα ξαναχτίσουν και να αντιμετωπίσουν την επιπλέον πρόκληση της διαχείρισης των πηγών τους από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή