Αβέβαιη η τουρκική παρουσία στην Καμπούλ

Αβέβαιη η τουρκική παρουσία στην Καμπούλ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν θέτει ως όρο για την παροχή τεχνικής βοήθειας στις νέες αρχές των Ταλιμπάν τη μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτών της χώρας του, οι οποίοι θα εγγυώνται την ασφάλειά του μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία μονάχα τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Αγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τη σειρά τους, ξεκίνησαν τις απομακρύνσεις ήδη από την Τετάρτη.

«Ελαβαν χώρα οι πρώτες μας συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τρεισήμισι ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τη χθεσινή επίσκεψή του στη Βοσνία, ενώ συμπλήρωσε πως αν κριθεί απαραίτητο αυτές θα συνεχιστούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε επίσης πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Αγκυρα να εξασφαλίσει απλά την επιμελητεία του, ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι στην είσοδο του αεροδρομίου την Πέμπτη που οδήγησε σε 103 θανάτους – όπως είπε ο Ερντογάν – ανέδειξε την ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας του αεροδρομίου. Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου βρίσκονται προσωρινά οι εγκαταστάσεις της τουρκικής πρεσβείας.

Κύμα αντιδράσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε επίσης κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ταλιμπάν, στο οποίο απάντησε πως η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να μην πράξει τίποτα στην ασταθή, όχι μακρινή της περιοχή. Τουλάχιστον 350 Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 1.400 πολίτες έχουν επαναπατριστεί από το Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου, με την Τουρκία να εξάρει τις «μετριοπαθείς δηλώσεις» των Ταλιμπάν από την άνοδό τους στην εξουσία, αλλά και να προειδοποιεί πως οι ενέργειές τους θα καθορίσουν την τελική θέση της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή