Γαλλία: Διεκδικεί την προεδρία ο Μπαρνιέ

Γαλλία: Διεκδικεί την προεδρία ο Μπαρνιέ

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2022 κατέθεσε χθες ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, κάτω από τη σημαία των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2022 κατέθεσε χθες ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, κάτω από τη σημαία των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.

Της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Μπαρνιέ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Λοράν Βοκιέζ, ο οποίος επέλεξε τελικά να μη διεκδικήσει την προεδρία, παραμένοντας περιφερειάρχης της Ωβέρνης. Παρότι το κόμμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών εκλογών με στόχο την ανάδειξη του υποψηφίου του για την προεδρία, τέσσερις υποψήφιοι έσπευσαν ήδη να δηλώσουν «παρόντες». Πρόκειται για τον Μπαρνιέ, την περιφερειάρχη Βαλερί Πεκρές, τον Φιλίπ Ζουβέν και τον Ερίκ Σιοτί.

Ο Μπαρνιέ, από τη μεριά του, είχε δώσει σαφή δείγματα των προθέσεών του, μετά τη λήξη των επίπονων διαπραγματεύσεων για το Brexit, των οποίων υπήρξε επικεφαλής. Αμέσως μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, ο πρώην επίτροπος είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με βουλευτές, γερουσιαστές και τοπικούς άρχοντες. Ο Μπαρνιέ, πρώην υπουργός του Ζακ Σιράκ, ίδρυσε μάλιστα και «ομάδα εργασίας» με όνομα Πατριώτες και Ευρωπαίοι. 

Ο υποψήφιος πλέον Μπαρνιέ είχε υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του νομοθετικού μηχανισμού απελάσεων αιτούντων άσυλο και αύξηση των ποσοστών επαναπατρισμού. «Αποφασιστικός», «αποτελεσματικός», «ικανός να συσπειρώσει», λένε για τον Μπαρνιέ οι λίγοι προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. Η έλλειψη ενθουσιασμού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ήταν άλλωστε και ο λόγος που ώθησε τον Λοράν Βοκιέζ να εγκαταλείψει.

Χωρίς ειδικό βάρος

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι –με εξαίρεση την πρώην υπουργό του Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές– οι μέχρι στιγμής υποψήφιοι του κόμματος δεν διαθέτουν το απαιτούμενο «ειδικό βάρος», συγκρίνοντας την παρούσα πολιτική συγκυρία με τις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς το 2016, όταν την υποψηφιότητα διεκδικούσαν δύο πρώην πρωθυπουργοί (Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ). Τα μέλη του κόμματος καλούνται τώρα σε αποφασιστικής σημασίας συνέδριο στις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν για τον τρόπο επιλογής του επόμενου υποψηφίου προέδρου.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή