ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κινητικότητα για συγκρότηση μετώπου διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν

οι παρασκηνιακές συζητήσεις αποτελούν ένδειξη της επιστροφής στην ενεργό δράση των παραδοσιακών ηγετών του Αφγανιστάν, μετά τη στρατιωτική προέλαση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Κινητικότητα για συγκρότηση μετώπου διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν

Ομάδα βετεράνων Αφγανών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και δύο προσώπων με περιφερειακή επιρροή, οργανώνονται προκειμένου να συνομιλήσουν με τους Ταλιμπάν και προγραμματίζουν να συναντηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων για το σχηματισμό ενός μετώπου.

Ο στόχος της κίνησης αυτής, εντοπίζεται στην οργάνωση ενός μετώπου διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, όπως δήλωσε ένα μέλος της ομάδας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Νέες προειδοποιήσεις ΗΠΑ για «συγκεκριμένη απειλή» στην Καμπούλ – Στο τελικό στάδιο η επιχείρηση εκκένωσης

Ο Χαλίντ Νουρ, γιος του Άτα Μοχαμάντ Νουρ, που ήταν ο άλλοτε ισχυρός κυβερνήτης της διοικητικής περιφέρειας Μπαλχ στα βόρεια του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι στην ομάδα συμμετέχει και ο βετεράνος ηγέτης Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, αλλά και άλλοι που είναι αντίθετοι στην κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Προτιμούμε να διαπραγματευτούμε συλλογικά, επειδή το πρόβλημα του Αφγανιστάν δε μπορεί να επιλυθεί από έναν από εμάς» δήλωσε στο Reuters ο ηλικίας 27 ετών Νουρ, σε συνέντευξη από μία άγνωστη τοποθεσία.

«Έτσι, είναι σημαντικό, για το σύνολο της πολιτικής κοινότητας της χώρας να έχει συμμετοχή, με έμφαση στους παραδοσιακούς ηγέτες, αυτούς με την επιρροή και με τη δημόσια υποστήριξη» τόνισε ο Νουρ.

Ο Άτα Νουρ και ο Ντόστουμ, βετεράνοι της εμπόλεμης διαμάχης στο Αφγανιστάν εδώ και σαράντα χρόνια, διέφυγαν από τη χώρα όταν η πόλη Μαζάρ-ι Σαρίφ που βρίσκεται στα βόρεια του Αφγανιστάν, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πέφτοντας στο κενό: Αυτή είναι η ιστορία του 24χρονου Μοχάμαντ από την Καμπούλ

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ υποχώρησε σε όλα τα μέτωπα, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

Ωστόσο, οι παρασκηνιακές συζητήσεις αποτελούν ένδειξη της επιστροφής στην ενεργό δράση των παραδοσιακών ηγετών του Αφγανιστάν, μετά τη στρατιωτική προέλαση των Ταλιμπάν.

Η διακυβέρνηση του Αφγανιστάν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι μία πραγματική πολυδιάστατη πρόκληση για την οποιαδήποτε ομάδα, αν δεν υπάρξει ένας συμβιβασμός με το μωσαϊκό των εθνοτήτων που παραδοσιακά συγκροτούν το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων αναλυτών.

Μακρόν: Ψήφισμα στον ΟΗΕ για ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Η Γαλλία και η Βρετανία θα καταθέσουν ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για το Αφγανιστάν, προτείνοντας τον καθορισμό ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πρόταση ψηφίσματός μας στοχεύει στον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD).

⇒ Διαβάστε επίσης: Kαμπούλ: «Βοήθησα ένα μικρό κοριτσάκι, νομίζω πως πέθανε» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε το Σάββατο ότι το Παρίσι διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανή απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από τη χώρα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μακρόν: Ψήφισμα στον ΟΗΕ για ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις