«Στοπ» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς βάζει η Ε.Ε.

«Στοπ» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς βάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. αφαιρεί τις ΗΠΑ από τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες για μη απαραίτητα ταξίδια λόγω COVID-19

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είναι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού.

Η Ε.Ε., σύμφωνα με τους New York Times, αφαίρεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την «ασφαλή λίστα» χωρών, των οποίων οι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να απαιτείται καραντίνα ή τεστ.

Μη δεσμευτική η οδηγία

Η εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε., πάντως, δεν είναι υποχρεωτική. Κάθε κράτος μέλος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες σε ό,τι αφορά τα ταξίδια και μπορεί να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει τη σύσταση, οπότε δεν είναι σαφές ποιες χώρες και πότε θα εισάγουν εκ νέου περιορισμούς στους ταξιδιώτες από ΗΠΑ.

Εφόσον εφαρμοστούν, οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι τονίζουν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ανάψει «πράσινο φως» σε όλους τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια εγκεκριμένα από την Ε.Ε. Στα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια περιλαμβάνονται τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λίστα ταξιδιών της Ε.Ε. αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες. Η Ε.Ε. είχε αποφασίσει τον Ιούνιο να προσθέσει τις ΗΠΑ στην ασφαλή λίστα.

Της απόφασης της Ε.Ε. προηγήθηκε η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν υποχωρήσει κάτω από τα μέσα ποσοστά εμβολιασμού στις χώρες της Ε.Ε.

Για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, η απόφαση του Ιουνίου να συμπεριληφθούν οι ΗΠΑ στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Ε.Ε. έγινε δεκτή με ανακούφιση.

Η κίνηση αυτή διευκόλυνε την πρόσβαση των Αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το 2019, τους συγκεκριμένους μήνες καταγράφηκε περίπου το 32% των συνολικών διανυκτερεύσεων στην Ε.Ε. για διακοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019, πάνω από 27 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες έμειναν σε τουριστικά καταλύματα της Ε.Ε.

Η απόφαση του Ιουνίου για την τοποθέτηση των ΗΠΑ στη λίστα των «ασφαλών χωρών» ήταν μία από τις ενέργειες που αναθέρμαναν τις σχέσεις Ουάσινγκτον – Ευρώπης, μετά τις εντάσεις επί προεδρίας Τραμπ. Ακολούθησε η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη 

Το ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 75 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε άμεση λήψη μέτρων. Με τα ποσοστά να αυξάνονται ακόμα περισσσότερο, η Σλοβενία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., συνέστησε την περασμένη εβδομάδα στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν να αφαιρέσουν τις ΗΠΑ από την «πράσινη» λίστα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζονταν ενοχλημένα από την άρνηση των ΗΠΑ να άρουν αντίστοιχους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε.

Ακόμη και το καλοκαίρι, οι κανόνες σε όλη την Ε.Ε. για τους Αμερικανούς επισκέπτες έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Xώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών hotspots, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, απαιτούν κάθε επιβάτης να φέρει πιστοποιητικό εμβολιασμού, να έχει αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών από το ταξίδι ή να παράσχει απόδειξη ανάρρωσης από τον Covid.

Ενώ οι περισσότερες χώρες κατάργησαν τις περιόδους καραντίνας για τους Αμερικανούς επισκέπτες το καλοκαίρι, η Πολωνία και το Βέλγιο τις διατήρησαν για όσους δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν εμβολιαστεί.

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει επίσημα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αλλά είναι ευρέως αποδεκτά στις χώρες της Ε.Ε. Ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία, τα έχουν αναγνωρίσει επισήμως.

Στη Γαλλία, οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί τουρίστες μπορούν να λάβουν μια τοπική κάρτα υγείας που τους επιτρέπει να επισκέπτονται μουσεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές δραστηριότητες.

Στην Ευρώπη, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με το 67% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Το ποσοστό στις ΗΠΑ αγγίζει το 63%.

Πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας της Ευρώπης αντιπροσώπευε το 4% της οικονομικής παραγωγής της και περίπου 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από New York Times, Wall Street Journal

Τελευταίες ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή