Αφγανιστάν: Η επικίνδυνη επιχείρηση «Ανανάς Εξπρές» από βετεράνους πολέμου

Αφγανιστάν: Η επικίνδυνη επιχείρηση «Ανανάς Εξπρές» από βετεράνους πολέμου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή για τη μεταφορά και τη διάσωση εκατοντάδων Αφγανών συμμάχων και των οικογενειών τους προχώρησε την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα Αμερικανών βετεράνων πολέμου. Η ομάδα εθελοντών με την ονομασία «Ανανάς Εξπρές» (Express Pineapple) κατάφερε να μεταφέρει, υπό άκρα μυστικότητα και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη νύχτα, περίπου 500 Αφγανούς συμμάχους και αγαπημένα τους πρόσωπα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου παραδόθηκαν στην προστασία του αμερικανικού στρατού.

Η ομάδα αποτελείτο από πρώην και νυν Αμερικανούς βετεράνους, εργαζομένους σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας, αξιωματικούς πληροφοριών και άλλους, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς συμμάχους στην ασφάλεια, μέσω ανεπίσημης συνεργασίας με τον αμερικανικό στρατό και την πρεσβεία στο Αφγανιστάν. Η επικίνδυνη αποστολή βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη όταν βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης, με μερικά από τα μέλη της επιχείρησης «Ανανάς Εξπρές» να τραυματίζονται σοβαρά από την έκρηξη.

«Δεκάδες άτομα που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο, μαζί με τις οικογένειές τους, μικρά παιδιά, ορφανά και εγκύους, μεταφέρθηκαν κρυφά στους δρόμους της Καμπούλ όλη τη νύχτα, μέχρι και μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν το Ισλαμικό Κράτος επιτεθεί στο πλήθος των Αφγανών που αναζητούσαν ασφάλεια και ελευθερία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Σκοτ Μαν, συνταξιούχος διοικητής των ειδικών δυνάμεων, που ηγήθηκε της ιδιωτικής πρωτοβουλίας διάσωσης. Η επιχείρηση προέκυψε έπειτα από τη συγκρότηση μιας άτυπης, ομώνυμης ομάδας που προσπαθούσε να βοηθήσει έναν πρώην Αφγανό κομάντο, ο οποίος είχε υπηρετήσει με τον κ. Μαν και πλέον λάμβανε απειλητικά μηνύματα από τους Ταλιμπάν. Ο ίδιος και η εξαμελής οικογένειά του σώθηκαν, και η προσπάθεια διάσωσης επεκτάθηκε για να βοηθήσει εκατοντάδες άλλους Αφγανούς που κινδύνευαν με θάνατο.

Ο κ. Μαν ανέφερε πως αμέτρητες στιγμές της επιχείρησης ήταν τόσο δραματικές ώστε να ανταγωνίζονται κινηματογραφική ταινία δράσης, καθώς ομάδες Αφγανών συναντούσαν επανειλημμένως πεζά τάγματα των Ταλιμπάν ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν. «Αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τους ανεπίσημους ήρωες, μέσα στο αεροδρόμιο, οι οποίοι αψήφησαν τις εντολές τους να μη βοηθήσουν πέρα από την περίμετρο του αεροδρομίου και έσωσαν τους συμμάχους», τόνισε ο συντονιστής της επιχείρησης «Ανανάς Εξπρές». Αξίζει να αναφερθεί πως οι ομάδες συντόνισαν την επιχείρηση διάσωσης μέσω κρυπτογραφημένης συνομιλίας, ενώ αναγνώριζαν τους Αφγανούς πολίτες μέσω μιας εικόνας κίτρινου ανανά με ροζ φόντο που είχαν στα τηλέφωνά τους.

Η πλειονότητα των Αφγανών συμμάχων δεχόταν επανειλημμένως απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, στις 15 Αυγούστου. «Κάνουμε αυτό το οποίο, δυστυχώς, η αμερικανική κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να κάνει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπολοχαγός Τζέισον Ρέντμαν αναφερόμενος στην αθόρυβη επιχείρηση «Ανανάς Εξπρές», στην οποία συμμετείχε.

Η τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης διέκοψε, άμεσα και βίαια, την επιχείρηση, για την οποία τα ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πως δεν είχε γνώση ούτε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή