Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα και μια ιστορική στιγμή. Είμαστε περήφανοι διότι απελευθερώσαμε τη χώρα από μια μεγάλη δύναμη».

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση και του τελευταίου αμερικανικού αεροσκάφους, ομάδες Ταλιμπάν εισήλθαν με πανηγυρική διάθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, πεδίο όπου εκτυλίχθηκε η τελευταία σκηνή του δράματος της 20ετους παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους. Με πυρά στον αέρα και περιπολίες γύρω από το χώρο, καθιστούσαν σαφές ότι η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η πλέον μακροχρόνια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ έλαβε τέλος το βράδυ της Δευτέρας όταν και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης μπήκε στο τελευταίο αεροσκάφος που παρέμενε στο αεροδρόμιο. Όταν αυτό βρέθηκε στον αέρα, οι Ταλιμπάν ξεχύθηκαν στον χώρο. Ο συμβολισμός ήταν κάτι παραπάνω από εύγλωττος.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχε εκτυλιχτεί μια δύσκολη και αγωνιώδης επιχείρηση εκκένωσης αλλοδαπών αλλά και Αφγανών που είχαν συνδράμει τις δυτικές δυνάμεις και θεωρούσαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους από την εκδικητική διάθεση των Ταλιμπάν.

Από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατάφεραν να αποχωρήσουν περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι.

Ο ίδιος χώρος έγινε και θέατρο τρόμου την περασμένη Πέμπτη, όταν διπλή βομβιστική επίθεση από καμικάζι αυτοκτονίας παρέσυρε στον θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα και μια ιστορική στιγμή. Είμαστε περήφανοι διότι απελευθερώσαμε τη χώρα από μια μεγάλη δύναμη».

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικονίζει τον τελευταίο Αμερικανό να επιβιβάζεται σε αεροσκάφος για την τελευταία πτήση εκκένωσης από την Καμπούλ: Πρόκειται για τον αρχιστράτηγο Κρις Ντόναχιου, επικεφαλής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μονάδας.

Διαβάστε: Αφγανιστάν: Επεισοδιακή αυλαία με ρουκέτες και βόμβες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-1

Το France24, ανταποκριτής του οποίου είναι από τους ελάχιστους δυτικούς δημοσιογράφους που παρέμειναν στην περιοχή, μετέφερε εικόνες από το ερειπωμένο αεροδρόμιο και τους περιχαρείς Ταλιμπάν.

Διαβάστε: Αφγανιστάν: Ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο – Μαρτυρίες από την προσπάθεια διαφυγής

Καρέ καρέ η επέλαση των Ταλιμπάν (φώτ: Reuters)

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-2
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-3
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-4
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-5
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-6
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-7
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-8
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-9
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους (φωτογραφίες)-10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή