Κίνα: Απαγορεύει με νόμο στους ανήλικους να παίζουν videogames τις καθημερινές

Κίνα: Απαγορεύει με νόμο στους ανήλικους να παίζουν videogames τις καθημερινές

Μόλις τρεις ώρες εβδομαδιαίως θα μπορούν να απολαμβάνουν τα διαδικτυακά παιχνίδια τα παιδιά στην Κίνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τρεις ώρες εβδομαδιαίως θα μπορούν να απολαμβάνουν τα διαδικτυακά παιχνίδια οι ανήλικοι χρήστες στην Κίνα. Η απόφαση αυτή -απαραίτητη για να διακοπεί η αυξανόμενη εξάρτηση από αυτό που έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές ως «πνευματικό όπιο»- κλιμακώνει την πίεση απέναντι σε μία εξαιρετικά επικερδή αγορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, από αυτήν την εβδομάδα, το παιχνίδι στο Διαδίκτυο θα επιτρέπεται στους ανηλίκους μόνο για μία ώρα, μεταξύ 8 μ.μ. και 9 μ.μ. την Παρασκευή, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σύμφωνα με την NPPA (National Press and Publication Administration).

Η ρυθμιστική αρχή προχώρησε στην αυστηροποίηση των ορίων που είχαν τεθεί το 2019, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά μπορούσαν να διαθέτουν σε ψηφιακά παιχνίδια ενενήντα λεπτά τις καθημερινές και τρεις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι περιορισμοί στοχεύουν στο να αποτραπεί η εξάρτηση των νέων από τα βιντεοπαιχνίδια. Οι περιορισμοί ισχύουν για κάθε συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων.

Διαβάστε επίσης: Video game κατά του ρατσισμού μέσα από τα μάτια ενός μαύρου πατέρα

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι κανόνες στρέφονται εναντίον κινεζικών τεχνολογικών κολοσσσών όπως η Alibaba Group και η Tencent Holdings, ενώ εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών από το Πεκίνο με στόχο να ενισχυθεί ο έλεγχος σε σημαντικούς τομείς, όπως η τεχνολογία και η εκπαίδευση.

Η NPPA σημείωσε ότι οι κανόνες κοινοποιούνται «στην αρχή του σχολικού εξαμήνου, θέτοντας συγκεκριμένα όρια για την πρόληψη του εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια και την προστασία της υγιούς ανάπτυξης των ανηλίκων». Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος της NPPA τόνισε ότι οι αυστηροί περιορισμοί ήταν η απάντηση στις καταγγελίες των γονέων. «Πολλοί γονείς ανέφεραν ότι ότι ο εθισμός των εφήβων στα διαδικτυακά παιχνίδια επηρέασε σοβαρά τις σπουδές τους, τη σωματική και ψυχική υγεία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι νέοι κανόνες έγιναν γρήγορα το βασικό θέμα συζήτησης στο Weibo, το «κινεζικό Twitter». Κάποιοι χρήστες εξέφραζαν τη στήριξή τους, ενώ άλλοι δήλωναν έκπληκτοι από την αυστηρότητά τους. Ορισμένοι υπογράμμιζαν τα μειονεκτήματα της επιβολής γενικής απαγόρευσης, προτείνοντας διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικές ηλικίες και είδη παιχνιδιών.

Άλλοι ανησυχούσαν ότι τα νέα όρια θα έπλητταν τη χώρα στο… γήπεδο των Esports. «Η Κίνα δεν έχει μέλλον στα ηλεκτρονικά αθλήματα. Είναι αδύνατο για τους εφήβους να προπονηθούν», υπογράμμισε ένας χρήστης.

Διαβάστε επίσης: Περισσότεροι από 2,7 δισ. άνθρωποι παίζουν βιντεοπαιχνίδια

Στα 45,6 δισ. δολάρια υπολογίζονται για το 2021 τα έσοδα της κινεζικής αγορά ψηφιακών παιχνιδιών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Newzoo. Η Αλίσια Γιαπ, αναλυτής της Citi, δήλωσε ότι ότι ο αντίκτυπος των τελευταίων περιορισμών αναμένεται «μικρός» για τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών.

Η Tencent έχει δηλώσει ότι επεξεργάζεται «νέες τεχνολογίες για την προστασία των ανηλίκων» από το 2017 και πρόσθεσε: «Αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η εταιρεία εφαρμόζει κατά γράμμα τους τελευταίους περιορισμούς που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές». Λίγες εβδομάδες πριν, ο τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε στην ανακοίνωση επιβολής ορίων στον χρόνο που θα μπορούσαν να διαθέσουν οι ανήλικοι σε διαδικτυακά παιχνίδια της εταιρείας, όπως το δημοφιλες «Honor of Kings».

Mε πληροφορίες από CNN, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή